Dochody z UP i renty do 26 lat
-
Dochody z UP i renty do 26 lat
1.Chciałem się upewnić czy dochody z zasiłku dla bezrobotnych i z renty inwalidzkiej dla osoby do 26 są dochodami opodatkowanymi ???
2.Czy można odliczyć ulgę na samochód dla osoby z orzeczeniem jeżeli osoba niepełnosprawna nie ma samochodu ale od sierpnia 2024 jest w małżeństwie a małżonek miał samochód ???
Z góry dziękuję za pomoc
2.Czy można odliczyć ulgę na samochód dla osoby z orzeczeniem jeżeli osoba niepełnosprawna nie ma samochodu ale od sierpnia 2024 jest w małżeństwie a małżonek miał samochód ???
Z góry dziękuję za pomoc
Re: Dochody z UP i renty do 26 lat
Ad.1.
Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są:
148) przychody:
a) ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy,
b) z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8,
c) z tytułu odbywania praktyki absolwenckiej, o której mowa w przepisach ustawy z dnia 17 lipca 2009 r. o praktykach absolwenckich (Dz. U. z 2018 r. poz. 1244),
d) z tytułu odbywania stażu uczniowskiego, o którym mowa w art. 121a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe,
e) z zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w ustawie z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
- otrzymane przez podatnika do ukończenia 26. roku życia, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85.528 zł;
Ad.2 . Jeżeli małżonek nie przekroczy dochodu 12 krotności renty socjalnej.
Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są:
148) przychody:
a) ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy,
b) z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8,
c) z tytułu odbywania praktyki absolwenckiej, o której mowa w przepisach ustawy z dnia 17 lipca 2009 r. o praktykach absolwenckich (Dz. U. z 2018 r. poz. 1244),
d) z tytułu odbywania stażu uczniowskiego, o którym mowa w art. 121a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe,
e) z zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w ustawie z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
- otrzymane przez podatnika do ukończenia 26. roku życia, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 85.528 zł;
Ad.2 . Jeżeli małżonek nie przekroczy dochodu 12 krotności renty socjalnej.
-
Ale ja myślałem o odliczeniu przez osobę niepełnosprawną
Aby osoba niepełnosprawna mogła odliczyć ulgę na samochód musi być
właścicielem/współwłaścicielem samochodu.
Może odliczyć u siebie małżonek /np. żona na niepełnosprawnego męża/,
jeśli osoba niepełnosprawna /mąż/ nie przekroczy dwunastokrotności
renty socjalnej.
właścicielem/współwłaścicielem samochodu.
Może odliczyć u siebie małżonek /np. żona na niepełnosprawnego męża/,
jeśli osoba niepełnosprawna /mąż/ nie przekroczy dwunastokrotności
renty socjalnej.
-
A jak wyszła za mąż ( niepełnosprawna bez samochodu ) za męża z samochodem to nie stała się współwłaścicielem ???
Przepraszam , że drążę temat , ale już taki jestem chcę wyjaśnić do końca
Pozdrawiam
Przepraszam , że drążę temat , ale już taki jestem chcę wyjaśnić do końca
Pozdrawiam
....to nie stała się współwłaścicielem ???....
Może być współwłaścicielem z tytułu wspólności małżeńskiej /nie ma intercyzy/,
jeśli samochód został nabyty w trakcie trwania małżeństwa.
Jeśli został zakupiony przed zawarciem związku małżeńskiego, to stanowi wyłączną
własność tego kto go zakupił.
Może być współwłaścicielem z tytułu wspólności małżeńskiej /nie ma intercyzy/,
jeśli samochód został nabyty w trakcie trwania małżeństwa.
Jeśli został zakupiony przed zawarciem związku małżeńskiego, to stanowi wyłączną
własność tego kto go zakupił.
-
Dziękuję bardzo za pomoc !!!!