ulga na dzieci a stypendium

Anna60

ulga na dzieci a stypendium

Post autor: Anna60 »

Mój syn zaczął w tym roku studia i dostaje stypendium od pażdiernika po 500 zł (1500 zł za 1012r.)
czy mogę odliczyć ulgę prorodzinną i czy on otrzyma jakiś PIT z tytułu otrzymywanego stypedium.
Kto musi rozliczyć to stypendium ja czy on?

Mirek

Re: ulga na dzieci a stypendium

Post autor: Mirek »

Jeżeli stypendium syna w wysokości 1500,00 jest jego jedynym dochodem w 2012 roku to możesz korzystać z ulgi prorodzinnej niezależnie od tego czy to stypendium jest opodatkowane czy nie.

Są różne stypendia, niektóre są całkowicie wolne od podatku inne są częściowo zwolnione ale są również opodatkowane.
Jeżeli syn otrzymuje stypendium opodatkowane lub częściowo zwolnione z podatku powinien do końca lutego otrzymać PIT-8C z wykazaną kwotą wolną od podatku i kwotą podlegającą opodatkowaniu.
Jeżeli cała kwota stypendium wykazana na PIT-8C będzie wykazana, jako zwolniona z podatku syn nie musi składać zeznania rocznego.
Jeżeli jednak z PIT-8C będzie wynikało, że cała lub część kwoty wypłaconego stypendium podlega opodatkowaniu to syn będzie musiał złożyć zeznanie roczne na PIT-37. Syn jest dorosły więc sam rozlicza swoje dochody.

Anna60

Post autor: Anna60 »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Pozdrawiam

antalek8

Post autor: antalek8 »

Witam
Jestem studentem. W 2012 roku otrzymałem stypendium pomostowe na kwotę 3500zł ( Kwota wolna od podatku na podstawie artykułu 21ust.1pkt 40 b ustawy) Czy muszę się rozliczać w urzędzie skarbowym. Czy rodzice mogą skorzystać z ulgi prorodzinnej?

olka

Post autor: olka »

W/g mnie nie bo przekroczyłeś granicę dochodu który pozwoliłby rodzicom skorzystać z ulgi prorodzinnej!

Też miałam taki przypadek i US poinformowano mnie że nie można skorzystać z ulgi ?

Czech

Post autor: Czech »

1)Na pewno nie musisz się rozliczać.

2) Ulga na dzieci przysługuje rodzicom jeżeli dziecko uzyska dochód nie większy niż 3089, ale przysługuje również wtedy gdy dziecko osiąga dochody, które są zwolnione od podatku.
Zwolnienie z PIT - wg art.21 ust.1 pkt 40b - obowiązuje do wysokości 3800 zł.
Powinno więc być możliwe skorzystanie w tym przypadku z ulgi na dziecko ? Czemu więc w US mówią inaczej ?

Może ktoś się jeszcze wypowie ?

marbar

Post autor: marbar »

to może ja:

art.6 ust.4 mówi:

"...jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1,"

jesli nie uzyskały dochodów PODLEGAJĄCYCH OPODATKOWANIU
Dla mnie to jednoznaczne.
To stypendium podlega zwolnieniu, zatem nie jest opodatkowane

isunia

Post autor: isunia »

Witam mam pytanie w sprawie ulgi prorodzinnej, pracuje na umowę zlecenie, nie tylko w wakacje ale także w każdej wolenej chwili wszystko dokładnie licze by nie przekroczyć kwoty 3089, moje pytanie dotyczy tego gdyż prawdopodobnie w tym roku otrzymam stypendium rektora uczelni czy ona także wlicza się do do tej kwoty ktrórej nie mogę przekroczyć?

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

jak już mogłaś wyżej przeczytać są różne rodzaje stypendiów. Zdecydowana większość jest zwolniona z podatku więc nie mają znaczenia dla progu 3089zł ale to NIE jest reguła więc dla pewności po prostu zapytaj w dziekanacie czy za to stypendium dostaniesz PIT-8C i jeżeli tak to któe rubryki będą wypełnione.

Zablokowany