Literówka..
-
Literówka..
Witam.
Zorientowałam się,że wysłałam pit z literówką w nazwie województwa.Zamiast ZACHODNIOPOMORSKIE,wpisałam ZACHODNIOPORSKIE. Zjadłam "MO"
Doradźcie,czy wysłać korektę?Czy olać to,mówiąc brzydko?Pozdrawiam.
Irmina.
Zorientowałam się,że wysłałam pit z literówką w nazwie województwa.Zamiast ZACHODNIOPOMORSKIE,wpisałam ZACHODNIOPORSKIE. Zjadłam "MO"
Doradźcie,czy wysłać korektę?Czy olać to,mówiąc brzydko?Pozdrawiam.
Irmina.
Re: Literówka..
Myślę, że jeśli wysłany jest do właściwego US, to nie ma się co przejmować taką literówką.
Któregoś razu wysłałam tylko "s", zamiast świętokrzyskie i było OK.
Ja wywinąłem jeszcze większy numer. Parę dni temu kolega, którego rozliczałem z żoną zgłosił mi błąd. Otóż PESEL żony był prawidłowy 571111..... natomiast w dacie urodzenia był błąd 11.11.1958. Nie zgadzał się rok urodzenia z peselem. Zdziwiłem się bo przecież data urodzenia to jedna z pozycji do weryfikacji przy wysyłaniu przez internet. Ponieważ bazę z danymi miałem w e-deklaracjach, więc w nich zawsze Go rozliczałem, sprawdziłem rozliczenie i okazało się, że miał rację. Sprawdziłem rozliczenia za poprzednie lata i od 2011 roku na rozliczeniach pesel był 571111.... a data urodzin 11.11.1958. Jak to przechodziło przy rozliczeniu elektronicznym-nie wiem.
Zrobiłem korektę za 2015, wpisałem prawidłowo czyli pesel 571111.... i datę 11.11.1957 i też poszło.
Zrobiłem korektę za 2015, wpisałem prawidłowo czyli pesel 571111.... i datę 11.11.1957 i też poszło.
PITy 2015 nie informuje od niezgodności daty z peselem??
Jak zaznaczyłem dane miałem w programie E-deklaracje i tym programem wysyłałem.
W PITy 2015 można wpisać inny rok niż w pesel i nie ma żadnej informacji ale nie wiem jak przy wysyłce bo nie sprawdzałem.
W PITy 2015 można wpisać inny rok niż w pesel i nie ma żadnej informacji ale nie wiem jak przy wysyłce bo nie sprawdzałem.
-
No i nadal nie wiem,czy wysłać korektę,czy nie :p
Zaraz zadzwonię do US i zapytam.I Wam moi drodzy napiszę,czy jest to błąd rzeczowy,czy też nie.
Zaraz zadzwonię do US i zapytam.I Wam moi drodzy napiszę,czy jest to błąd rzeczowy,czy też nie.
-
PIT dotarł,korekty wysyłać NIE TRZEBA :)
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam :)
Potwierdzam, że podczas wypełniania głównego formularza program PITy2015NG nie informuje o niezgodności daty urodzenia z numerem PESEL.
Nie wiem, jak jest podczas wypełniania innych formularzy oraz podczas wysyłania do Urzędu.
Pozdrawiam.
Nie wiem, jak jest podczas wypełniania innych formularzy oraz podczas wysyłania do Urzędu.
Pozdrawiam.
Sprawdziłem na PIT-37.
Wpisałem PESEL - automatycznie wpisało datę urodzenia.
Zmieniłem rok w dacie urodzenia. Komunikat o niezgodności pojawił się w błędach szczegółowych (tych przed wydrukiem / wysyłką lub CTRL + O)
Wpisałem PESEL - automatycznie wpisało datę urodzenia.
Zmieniłem rok w dacie urodzenia. Komunikat o niezgodności pojawił się w błędach szczegółowych (tych przed wydrukiem / wysyłką lub CTRL + O)