Dochody z Polski i z Holandii

ryhit

Re: Dochody z Polski i z Holandii

Post autor: ryhit »

Witam, mam następującą sytuację:

W 2015r nigdzie nie pracowałem w Polsce, nie osiągałem żadnego dochodu, ale od listopada 2015 mam działalność w Holandii z czego do końca roku osiągłem 1781€, żeby rozliczyć się w Holandii, muszę pierwsze rozliczyć się w Polsce, z tego co wiem musze złożyć PIT 36+ PIT ZG, w jakiej pozycji powinny być wpisane dochody z Holandii w PIT'ie Z/G? Podatku w Holandii nie zapłaciłem żadnego.

Od tego roku w Holandii zamieniły się przepisy, i jeśli ktoś nie był zameldowany cały poprzedni rok, pierw musi rozliczyć się w swoim Państwie, a potem z ewentualnymi dochodami z swojego Państwa rozliczyć się przed Holenderskim US.

snykwa

Post autor: snykwa »

Czy to była umowa o pracę czy umowa zlecenie?
W pierwszym przypadku odejmujesz diety:ilość dni x 50 euro x 30%. Potem przeliczasz na zł i odejmujesz KUP: ilość miesięcy x 111,25 lub 139,06. Tak obliczoną kwotę wpisujesz w PIT/ZG w poz. 9. W PIT-0 w poz. 43 (43a) zaznaczasz "przez program" to będzie ulga abolicyjna.
W drugiej sytuacji przeliczasz na zł i odejmujesz 20% KUP i tak obliczoną kwotę wpisujesz w PIT/ZG w poz. 15. PIT-0 jak powyżej. Wyjdziesz na 0.

ryhit

To są dochody z mojej Holenderskiej działalności gospodarczej, wystawiam faktury, mieszkam w Holandii od listopada. Więc czy mnie też dotyczą te wszystkie ulgi?

snykwa

Post autor: snykwa »

Na pewno należy Ci się ulga abolicyja:
"Co istotne - przedsiębiorca, który uzyskał dochody z działalności gospodarczej w Holandii, podlegające rozliczeniu w Polsce z zastosowaniem metody proporcjonalnego odliczenia, może odliczyć od podatku dochodowego tzw. ulgę abolicyjną, określoną w art. 27g updof. Pozwala ona na odliczenie od należnego w Polsce podatku kwoty stanowiącej różnicę między podatkiem wyliczonym według metody odliczenia proporcjonalnego a podatkiem wyliczonym według metody wyłączenia z progresją."
Z: http://www.gofin.pl/17,8,212,662,jak-ro ... rczej.html
Co do diet i kosztów jak nie jesteś pewien to nie odliczaj. Przelicz tylko na zł po kursie z dnia wcześniejszego od otrzymania dochodu lub po średnim kursie i jeśli była to działalność gospodarcza to wpisz w poz. 12 PIT/ZG.

ryhit

Nie rozumiem, jeśli prowadzę firme w Holandii, mieszkam w Holandii, to będe musiał jeszcze zapłacić od tego podatek w Polsce?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

ryhit napisał(a) :
> Nie rozumiem, jeśli prowadzę firme w Holandii, mieszkam w Holandii, to będe
> musiał jeszcze zapłacić od tego podatek w Polsce?

Jeśli nadal jesteś rezydentem podatkowym polskim to musisz rozliczyć w Polsce wszystkie dochody - zagraniczne i krajowe.
Jeśli zmienisz/przeniesiesz rezydencję podatkową do Holandii to dochodów holenderskich nie będziesz musiał rozliczać w Polsce.

ryhit

Czyli biorąc pod uwagę że zameldowany jestem w innym kraju od listopada zeszłego roku to prawnie jestem rezydentem Polskim i musze zapłacić podatek w Polsce, tak?

wla.gle

Tak

anna76

Post autor: anna76 »

Witam
czy zaswiadczenie o dochodach za rok 2015 wypełnic trzeba samemu czy wypełnia go urzad i nr identyfikacyjny w kraju zamieszkania wpiscac nip czy pesel.
Prosze o sprawdzenie
dochód małzonka z holandii przeliczony juz 52434,51 kup 1335 podatek 2583,81.
moj dochod z polski -przychód 4372,37 kup-667,5 , dochód 3704,87 podatek 22 , skladki na ubez.społ.599,49 a zdrowotne 259,07.
Niby wiem co i jak zrobic , ale gdy obliczam ulge abolicyjna przy zaznaczeniu oblicz samodzielnie wychodzi mi na zero , a gdy zaznaczam przez program to mam niedopłate 236 .
Ostatnio zmieniony 15 mar 2016, o 16:16 przez anna76, łącznie zmieniany 1 raz.

wla.gle

Poczytaj tutaj:

http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... jna#p45408

może to jest to..wpis M.K.

Zablokowany