Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii
Re: Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii
synkwa wysłałam to co przysłałeś,przeszło a gdy otworzyłam to co poszło okazało się ,że natąpiła modyfikacja i i przyszło do zwrotu dla męża tylko 186zł??!
Nie wiem o co chodzi,program sam zmodyfikował dane i wystawił taki zwrot podatku...siadam więc do korekty??
mam nadzieję ,że to moje jest dobrze rozliczone bo już wpłaciłam te 101zł
Liczę i liczę i doliczyć się nie mogę...poszło do skarbówki ze zwrotem na 186 więc liczę znowu by od razu zrobić korektę,ale program nie chce podstawić tych kwot,które ty wyliczyłeś:
pit/o
poz.41 wbija mi kwotę 1167,24 a po wypałnieniu reszty zmienia ją na 2244,30
poz.43 również wskakuje kwota 1167,24
poz.48 jak wyżej czyli wskakuje 1167,24 a po wypełnieniu reszty zmienia się na 3549,30 i już sama nie wiem o co tu chodzi????
z pitu 36 wychodzi 1353zł i dobrze,uz ok,zg oba ok,ale załącznik pit/o kompletnie inne kwoty? dlaczego??
ma to związek z tym ,że moje już poszło??
koniec końców program to modyfikuje i wychodzi zwrot łączny z pit 36 i pit uz 3332,82
z czego 1353.00 z pit36 i 1979,82 reszta.....Czy ktoś to może sprawdzić?bardzo proszę..
Nie wiem o co chodzi,program sam zmodyfikował dane i wystawił taki zwrot podatku...siadam więc do korekty??
mam nadzieję ,że to moje jest dobrze rozliczone bo już wpłaciłam te 101zł
Liczę i liczę i doliczyć się nie mogę...poszło do skarbówki ze zwrotem na 186 więc liczę znowu by od razu zrobić korektę,ale program nie chce podstawić tych kwot,które ty wyliczyłeś:
pit/o
poz.41 wbija mi kwotę 1167,24 a po wypałnieniu reszty zmienia ją na 2244,30
poz.43 również wskakuje kwota 1167,24
poz.48 jak wyżej czyli wskakuje 1167,24 a po wypełnieniu reszty zmienia się na 3549,30 i już sama nie wiem o co tu chodzi????
z pitu 36 wychodzi 1353zł i dobrze,uz ok,zg oba ok,ale załącznik pit/o kompletnie inne kwoty? dlaczego??
ma to związek z tym ,że moje już poszło??
koniec końców program to modyfikuje i wychodzi zwrot łączny z pit 36 i pit uz 3332,82
z czego 1353.00 z pit36 i 1979,82 reszta.....Czy ktoś to może sprawdzić?bardzo proszę..
Nie przypominam sobie przypadku aby po wysłaniu program sam coś zmienił. Nie twierdzę, że tak nie było tylko nie słyszałem o takiej sytuacji.
Trzeba było dopisać dane i go tylko wysłać. Jaką kwotę masz w poz 14 PIT/UZ?
W pity należy wstawiać tylko te kwoty które podałem Ci w linku o rozliczeniu męża. Resztę sam program powinien policzyć.
Wysłałem Ci rozliczenie wykonane jeszcze raz tylko z tych danych które podałem Ci na stronie 5 o mężu.
Jak się wypełni dzieci w PIT-0 to potem jak się wpisuje kwotę w poz.43 - 2079,52 to pozycja 41 zmienia się z 3549,30 na 1469,78 i to jest normalne.
Jeśli chcesz to zmień na tym zeznaniu które Ci wysłałem na korekta, wpisz wszystkie dane i wyślij jeszcze raz a w okienku które się wyświetli przy wysyłaniu korekty wpisz powód wysłania korekty.
Jeśli będzie problem to zawsze możesz wydrukować i zanieść osobiście po "majówce" i na miejscu wyjaśnić co do nich dotarło. Ważne że złożyłaś zeznanie a masz nadpłatę więc odsetki nie wchodzą w grę..
Trzeba było dopisać dane i go tylko wysłać. Jaką kwotę masz w poz 14 PIT/UZ?
W pity należy wstawiać tylko te kwoty które podałem Ci w linku o rozliczeniu męża. Resztę sam program powinien policzyć.
Wysłałem Ci rozliczenie wykonane jeszcze raz tylko z tych danych które podałem Ci na stronie 5 o mężu.
Jak się wypełni dzieci w PIT-0 to potem jak się wpisuje kwotę w poz.43 - 2079,52 to pozycja 41 zmienia się z 3549,30 na 1469,78 i to jest normalne.
Jeśli chcesz to zmień na tym zeznaniu które Ci wysłałem na korekta, wpisz wszystkie dane i wyślij jeszcze raz a w okienku które się wyświetli przy wysyłaniu korekty wpisz powód wysłania korekty.
Jeśli będzie problem to zawsze możesz wydrukować i zanieść osobiście po "majówce" i na miejscu wyjaśnić co do nich dotarło. Ważne że złożyłaś zeznanie a masz nadpłatę więc odsetki nie wchodzą w grę..
No właśnie tak chcę zrobić,wpisać dane i tylko wysłać ,wiesz problem był bo próbowałam najpierw sama policzyć,by poznać program.Jak zaczęło mi się knocić spisywałam kwoty z twojego-zamiast go po prostu wysłać.Potem w okienkach wyskakujących w pit o nie chciały mi wskakiwać te kwoty,napisane przez ciebie. W końcu jak myślałam ,że już nic nie zrobię dobrze wysłałam twoje ,ale wygląda ,że niekompletne,bez ulg...nie mam pojęcia jak ja to zrobiłam,no cóż umysłem ścisłym to ja nigdy nie byłam ;-)
wysłane!!!
DZIĘKUJĘ synkwa -bez Ciebie nie dałabym rady,mam nadzieję ,że wszystko będzie ok i żadnych nieprawidłowości nie stwierdzą.Bardzo Ci jestem wdzięczna.Cudowne to forum,będę polecać i polecać !
wysłane!!!
DZIĘKUJĘ synkwa -bez Ciebie nie dałabym rady,mam nadzieję ,że wszystko będzie ok i żadnych nieprawidłowości nie stwierdzą.Bardzo Ci jestem wdzięczna.Cudowne to forum,będę polecać i polecać !
Zobaczymy co na to US. Przeczytaj sobie jakie problemy miał kolega "redbek" z posta poniżej. Wydawało by się że w US pracują kompetentni ludzie ale często tak nie jest. Oczywiście zawsze mogą coś zakwestionować ale przynajmniej masz wysłane i zawsze możesz poprawić. Na przyszłość pamiętaj aby odezwać się trochę wcześniej bo myślałem, że nie zdążymy.
Masz teraz okazję już na spokojnie "pobawić" się tym programem P. Marcina. Jest to naprawdę świetny program.
Spróbuj sobie powpisywać te kwoty które Ci podałem na poprzedniej stronie dotyczące Ciebie i osobno męża.
Mam nadzieje tylko,że pozmieniałaś PESELE dzieci bo ja wstawiłem przykładowe bo inaczej nie mógłbym wypełnić PIT-0. Zapomniałem Ci o tym napisać.
Masz teraz okazję już na spokojnie "pobawić" się tym programem P. Marcina. Jest to naprawdę świetny program.
Spróbuj sobie powpisywać te kwoty które Ci podałem na poprzedniej stronie dotyczące Ciebie i osobno męża.
Mam nadzieje tylko,że pozmieniałaś PESELE dzieci bo ja wstawiłem przykładowe bo inaczej nie mógłbym wypełnić PIT-0. Zapomniałem Ci o tym napisać.
Witam, odgrzeję trochę temat, potrzebuje zaświadczenie z Polskiego US dla Holenderskiego US i z tego powodu potrzebuję rozliczyć się pierwsze w Polsce.
W 2015r nigdzie nie pracowałem w Polsce, nie osiągałem żadnego dochodu, ale od listopada 2015 mam działalność w Holandii, w związku z tym, muszę pierwsze rozliczyć się w Polsce, z tego co wiem musze złożyć PIT 36( z zerowym dochodem)+ PIT ZG, w jakiej pozycji wpisać dochody z Holandii w PIT'ie Z/G?
Od tego roku w holandii zamieniły się przepisy, i jeśli ktoś nie był zameldowany cały poprzedni rok, pierw musi rozliczyć się w swoim Państwie, a potem z ewentualnymi dochodami z swojego Państwa rozliczyć się przed Holenderskim US.
W 2015r nigdzie nie pracowałem w Polsce, nie osiągałem żadnego dochodu, ale od listopada 2015 mam działalność w Holandii, w związku z tym, muszę pierwsze rozliczyć się w Polsce, z tego co wiem musze złożyć PIT 36( z zerowym dochodem)+ PIT ZG, w jakiej pozycji wpisać dochody z Holandii w PIT'ie Z/G?
Od tego roku w holandii zamieniły się przepisy, i jeśli ktoś nie był zameldowany cały poprzedni rok, pierw musi rozliczyć się w swoim Państwie, a potem z ewentualnymi dochodami z swojego Państwa rozliczyć się przed Holenderskim US.
witam
w 2013 r pracowałam w Holandii sezonowo. Był to jedyny dochód w tym roku, nie złożyłam zeznania za 2013 chciałabym to zrobić teraz.
mam takie dane z Jaaropgave
dochód 1657,00 e po przeliczeniu 6965,87 zł
podatek i składki 235 e po obliczeniu podatek wychodzi 44,13 e w przeliczeniu na zł 185,52 zł
Czy tutaj odliczam KUP? bo diety wiem ze nie.
nie mogę sobie poradzić w zeznaniem PIT-36
jak bym chciała wpisać ulgę abolicyjną to różnica z obliczeń metodami wychodzi na "-"
metodą proporcjonalna wychodzi podatek 261,60
a z progresja 725,05
proszę o pomoc
w 2013 r pracowałam w Holandii sezonowo. Był to jedyny dochód w tym roku, nie złożyłam zeznania za 2013 chciałabym to zrobić teraz.
mam takie dane z Jaaropgave
dochód 1657,00 e po przeliczeniu 6965,87 zł
podatek i składki 235 e po obliczeniu podatek wychodzi 44,13 e w przeliczeniu na zł 185,52 zł
Czy tutaj odliczam KUP? bo diety wiem ze nie.
nie mogę sobie poradzić w zeznaniem PIT-36
jak bym chciała wpisać ulgę abolicyjną to różnica z obliczeń metodami wychodzi na "-"
metodą proporcjonalna wychodzi podatek 261,60
a z progresja 725,05
proszę o pomoc
Trochę nie w ten dział wpisałaś.
Jeśli nie ma dochodów krajowych to progresja zawsze wychodzi na 0. Coś źle zrobiłaś.
Przy progresji wpisuje się tylko dochód w poz. 8 PIT/ZG a podatku się nie wpisuje.
Porównuje się poz. 189 a więc 261,60-0=261,60.
Jeśli nie odliczysz KUP to ulda wyjdzie 512,34. 512,34-0=512,34.
Rozliczenie również na 0.
Jeśli to była umowa zlecenie to nie odliczasz diet tylko 20% KUP.
6965,87- 1393,17 (6965,87*20%) = 5572,70 i w poz. 9 PIT/ZG
185,52 w poz. 10 PIT/ZG.
W PIT-0 w poz. 43 (43a) wybierz "przez program"-to ulga = 261,60.
Wynik = 0.
Oczywiście napisałem Ci jak to wygląda w PITy2015 bo tutaj wylicza ulgę program.
Wpisz te dane w PITy2013.
Oczywiście trzeba złożyć też ORD-ZU i wpisać przyczynę.
Jeśli nie ma dochodów krajowych to progresja zawsze wychodzi na 0. Coś źle zrobiłaś.
Przy progresji wpisuje się tylko dochód w poz. 8 PIT/ZG a podatku się nie wpisuje.
Porównuje się poz. 189 a więc 261,60-0=261,60.
Jeśli nie odliczysz KUP to ulda wyjdzie 512,34. 512,34-0=512,34.
Rozliczenie również na 0.
Jeśli to była umowa zlecenie to nie odliczasz diet tylko 20% KUP.
6965,87- 1393,17 (6965,87*20%) = 5572,70 i w poz. 9 PIT/ZG
185,52 w poz. 10 PIT/ZG.
W PIT-0 w poz. 43 (43a) wybierz "przez program"-to ulga = 261,60.
Wynik = 0.
Oczywiście napisałem Ci jak to wygląda w PITy2015 bo tutaj wylicza ulgę program.
Wpisz te dane w PITy2013.
Oczywiście trzeba złożyć też ORD-ZU i wpisać przyczynę.
Witam
Proszę o wskazanie gdzie mogę znaleźć skalę podatkową za 2015 z Holandii? Chodzi o wyszczególnienie ile wynosi podatek osobno a ile składki na ubezpieczenie społeczne - znalazłam tylko łącznie ze jest to 36,50%.
Proszę o wskazanie gdzie mogę znaleźć skalę podatkową za 2015 z Holandii? Chodzi o wyszczególnienie ile wynosi podatek osobno a ile składki na ubezpieczenie społeczne - znalazłam tylko łącznie ze jest to 36,50%.