niepełnosprawność a Pity?
niepełnosprawność a Pity?
Mam taki problem tata jest na rencie od dwóch lat w listopadzie 2015 r uznano mu niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym. Czytam ale nie bardzo moge pojąć z jakich ulg moze skorzystać w rozliczeniu Pit ? Wiem ze mozna faktury za leki, coś z samochodem i ulga rehabilitacyjna ale jak to przysługuje i czy za cały poprzedni rok czy sie jakoś dzieli od listopada? No nie wiem jak sie za to zabrać moze ktoś bedzie mógł pomóc?
Re: niepełnosprawność a Pity?
Więcej o uldze -
http://www.podatki.biz/artykuly/ulga-re ... _26246.htm
Jeśli miał przyznany stopień umiarkowany dopiero w listopadzie, bez określenia daty powstania niepełnosprawności to raczej nic nie odliczysz.
Jednak gdyby w orzeczeniu była taka data np. ...z dniem 12-02-2015 /data teoretyczna/, to wtedy możesz ulgi odliczać od tej daty.
http://www.podatki.biz/artykuly/ulga-re ... _26246.htm
Jeśli miał przyznany stopień umiarkowany dopiero w listopadzie, bez określenia daty powstania niepełnosprawności to raczej nic nie odliczysz.
Jednak gdyby w orzeczeniu była taka data np. ...z dniem 12-02-2015 /data teoretyczna/, to wtedy możesz ulgi odliczać od tej daty.
ja o tych ulgach czytałam z wielu stron wiec link nie potrzebny ! proszę kogoś kto by mi dał rede wytłumaczyć swoimi słowami o pomoc .
Napisałem Ci w moim poście - data orzeczenia o niepełnosprawności jest ważna....
Co do ulg to po kolei:
Ulgi może odliczyć osoba niepełnosprawna lub osoba mająca na utrzymaniu osobę niepełnosprawną - warunek, dochody osoby niepełnosprawnej nie mogą przekroczyć 9120 zł w roku.
--> Wiem ze mozna faktury za leki - owszem można nawet z lekkim stopniem niepełnosprawności - jednak
/wg zasad/-mają być to leki zlecone do stosowania przez lekarza specjalistę okresowo lub na stałe - jeśli były takie wydatki to odliczamy :
- kwota wydana minus 100 zł - reszta do odliczenia
--> coś z samochodem - można odliczyć koszt eksploatacji samochodu/przejazdy na zabiegi rehabilitacyjno/lecznicze, jednak tych dojazdów musi być na tyle dużo, żeby uprawdopodobnić odpis na użytkowanie tego samochodu - odpis maksymalny 2280 zł - warunki trzeba być właścicielem/współwłaścicielem samochodu
---> stopień umiarkowany /niewidomość/ lub znaczny /niepełnosprawność narządu ruchu/ - ulga na przewodnika osoby niepełnosprawnej
-warunki, osoba niepełnosprawna może odliczyć kwoty wypłacone przewodnikowi jednak on musi te kwoty wykazać w PIT-36 i opodatkować /opłacalność-tylko jeśli przewodnik nie ma żadnych dochodów i nie rozlicza się z małżonkiem/
Można jeszcze odliczać wiele ulg np. dojazd do sanatorium i odpłatność,
- zakup sprzętu i pomocy rehabilitacyjnych ułatwiających życie niepełnosprawnemu.
Jednak do tych wszystkich ulg trzeba mieć określony rodzaj niepełnosprawności :
W orzeczeniu o niepełnosprawności określa się przyczynę niepełnosprawności przez wskazanie na jeden lub więcej symboli (maksymalnie trzy):
01-U - upośledzenie umysłowe;
02-P - choroby psychiczne;
03-L - zaburzenia głosu, mowy i choroby słuchu;
04-O - choroby narządu wzroku;
05-R - upośledzenie narządu ruchu;
06-E - epilepsja;
07-S - choroby układu oddechowego i krążenia;
08-T - choroby układu pokarmowego;
09-M - choroby układu moczowo-płciowego;
10-N - choroby neurologiczne;
11-I - inne, w tym schorzenia: endokrynologiczne, metaboliczne, zaburzenia enzymatyczne, choroby zakaźne i odzwierzęce, zeszpecenia, choroby układu krwiotwórczego;
12-C - całościowe zaburzenia rozwojowe.
Ogólnie-ulgi muszą mieć powiązanie z orzeczoną niepełńosprawnością.
Jeśli masz ochotę to pytaj - konkretnie o jakąś ulgę.....
Co do ulg to po kolei:
Ulgi może odliczyć osoba niepełnosprawna lub osoba mająca na utrzymaniu osobę niepełnosprawną - warunek, dochody osoby niepełnosprawnej nie mogą przekroczyć 9120 zł w roku.
--> Wiem ze mozna faktury za leki - owszem można nawet z lekkim stopniem niepełnosprawności - jednak
/wg zasad/-mają być to leki zlecone do stosowania przez lekarza specjalistę okresowo lub na stałe - jeśli były takie wydatki to odliczamy :
- kwota wydana minus 100 zł - reszta do odliczenia
--> coś z samochodem - można odliczyć koszt eksploatacji samochodu/przejazdy na zabiegi rehabilitacyjno/lecznicze, jednak tych dojazdów musi być na tyle dużo, żeby uprawdopodobnić odpis na użytkowanie tego samochodu - odpis maksymalny 2280 zł - warunki trzeba być właścicielem/współwłaścicielem samochodu
---> stopień umiarkowany /niewidomość/ lub znaczny /niepełnosprawność narządu ruchu/ - ulga na przewodnika osoby niepełnosprawnej
-warunki, osoba niepełnosprawna może odliczyć kwoty wypłacone przewodnikowi jednak on musi te kwoty wykazać w PIT-36 i opodatkować /opłacalność-tylko jeśli przewodnik nie ma żadnych dochodów i nie rozlicza się z małżonkiem/
Można jeszcze odliczać wiele ulg np. dojazd do sanatorium i odpłatność,
- zakup sprzętu i pomocy rehabilitacyjnych ułatwiających życie niepełnosprawnemu.
Jednak do tych wszystkich ulg trzeba mieć określony rodzaj niepełnosprawności :
W orzeczeniu o niepełnosprawności określa się przyczynę niepełnosprawności przez wskazanie na jeden lub więcej symboli (maksymalnie trzy):
01-U - upośledzenie umysłowe;
02-P - choroby psychiczne;
03-L - zaburzenia głosu, mowy i choroby słuchu;
04-O - choroby narządu wzroku;
05-R - upośledzenie narządu ruchu;
06-E - epilepsja;
07-S - choroby układu oddechowego i krążenia;
08-T - choroby układu pokarmowego;
09-M - choroby układu moczowo-płciowego;
10-N - choroby neurologiczne;
11-I - inne, w tym schorzenia: endokrynologiczne, metaboliczne, zaburzenia enzymatyczne, choroby zakaźne i odzwierzęce, zeszpecenia, choroby układu krwiotwórczego;
12-C - całościowe zaburzenia rozwojowe.
Ogólnie-ulgi muszą mieć powiązanie z orzeczoną niepełńosprawnością.
Jeśli masz ochotę to pytaj - konkretnie o jakąś ulgę.....
Uzupełnię:
>- kwota wydana minus 100 zł - reszta do odliczenia<
w każdym miesiącu osobno
>- kwota wydana minus 100 zł - reszta do odliczenia<
w każdym miesiącu osobno
Dziękuję snykwa - oczywiście, że tak - powyżej 100 zł w każdym miesiącu.
wla.gle - ale miałeś natchnienie do klikania, chylę czoła :)
Teraz juz wiem o co chodzi i wielce mi przykro bo moj tata nie skorzysta z niczego :( dojeżdża do lekarzy wydaje sporo ale nie jest właścicielem auta :( fv za leki ma tylko jedną wiec tam nie duzo bedzie ale rozumiem ze za ten rok mozemy zbierać tata choruje na serce,ciśnienie, cukrzyce, reumatoidalne zapalenie stawów wiec tych leków troche sie zbiera a jezeli ma przepisywane leki na 2 miesiące i tak wykupuje co 2 miesiące to jak to sie ma do odliczania?
Jeśli rozliczenie robisz programem PITy2015 to w pozycji 19 PIT/0 (od 19a do 19l)są rozpisane miesiące i tam wpisujesz każdy miesiąc i stan faktyczny faktury ( 0 to 0 a 150 to 150) . Program sam odejmie 100 zł za dany miesiąc i wyliczy sumę. Jeśli będziesz robiła ręcznie lub innym programem to sprawdzasz każdy miesiąc osobno. Z każdego miesiąca bierzesz nadwyżkę ponad 100 zł (jak jest 50 zł to bierzesz 0 a jak 150 zł to 50 zł) i sumujesz wszystkie miesiące i wpisujesz w poz. 19 PIT/0.
Jeżeli będą wykupywane leki co dwa miesiące, to rozliczenie leków wypadnie korzystniej - jest odejmowane tylko jedno 100 zł, zamiast 2*100 zł . Liczysz wydatki w danym miesiącu.
Reszta tak jak pisze snykwa..
Reszta tak jak pisze snykwa..