PIT Z NIEMIEC
Re: PIT Z NIEMIEC
W PIT/ZG w poz. 6 wybierasz NIEMCY. Tak obliczony dochód wpisujesz w PIT/ZG w poz. 8 i zostaje przeniesiony (jeśli używasz programu PITy2015 IPS) do PIT-36 poz. 182 i to wszystko. Wynik = 0.
Diety należą się za dni przebywania za granicą. Jeśli był urlop lub większy pobyt w kraju to należy odliczyć te dni przy obliczaniu diety.
Otrzymałem właśnie informację od naszego kolegi wla.gle, że za urlop płatny należą się diety więc jeśli to był płatny urlop to możesz diety odliczyć.
Otrzymałem właśnie informację od naszego kolegi wla.gle, że za urlop płatny należą się diety więc jeśli to był płatny urlop to możesz diety odliczyć.
Jeśli pracownik pracował w Niemczech od 1 września do końca roku i wszystkie weekendy, święta spędził w Polsce to czy te dni należy odliczyć? Czy jednak policzyć 122 dni - od 01.09. do 31.12.
Diety liczy się za dni pobytu. Jeśli nie był w Niemczech cały czas to (poza urlopem płatnym) to tych dni nie powinno się zaliczać (zwłaszcza Święta-dłuższa nieobecność). Problem jest jednak w tym kto to sprawdzi.
Też mi się wydaje, że nie byłoby możliwości żeby to sprawdzić.
Dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję za odpowiedź.
Witam, ja też podłączę się pod wątek. Znajoma prosiła mnie o rozliczenie syna z dochodów z Niemiec i z Polski ma pit 11. Mniej więcej już wiem czytając wcześniejsze Wasze informacje jak rozliczyć tego Pita . Ale mam problem z ustaleniem przychodu z Niemiec. Dostałam rozliczenie roczne i tam jest przychód za cały rok, ten syn przysłał mi tez daty miesięczne i kwoty wypłaconych wynagrodzeń, ale są to kwoty netto, jak z tego wyliczyć brutto? Czy jeżeli nie będę mogła tego ustalić , to mogę wziąć kwotę przychodu brutto z rozliczenia rocznego? I czy przeliczyć ją po kursie średniorocznym czy z 31.12.2015 ?
---> Dostałam rozliczenie roczne i tam jest przychód za cały rok - i z tego rozliczenia rocznego bierzesz bruttolohn /lub podobne/, od odliczenia diet /jeśli stosunek pracy/.
---> ten syn przysłał mi tez daty miesięczne - daty miesięczne pomogą Ci w prawidłowym ustaleniu kursu do przeliczenia na zł /tak powinno się to liczyć/ - kurs z dnia poprzedzającego wpływ na konto.
Jeśli nie chcesz liczyć wiele razy to można /tak wszyscy twierdzą/ wyliczyć to kursem z końca pracy/końca roku.
---> ten syn przysłał mi tez daty miesięczne - daty miesięczne pomogą Ci w prawidłowym ustaleniu kursu do przeliczenia na zł /tak powinno się to liczyć/ - kurs z dnia poprzedzającego wpływ na konto.
Jeśli nie chcesz liczyć wiele razy to można /tak wszyscy twierdzą/ wyliczyć to kursem z końca pracy/końca roku.
Dziękuję, a możesz mi sprawdzić , czy dobrze obliczam
dochód niemiecki po odliczeniu diet i kup to kwota 111383,03 zł, którą wykazuję w pit 36 w zalaczniku pit zg w kolumnie 8,kwota tez pokazała mi sie w pit 36 w poz 182
dochód polski to zaledwie 362,24 zł z praw autorskich , zaliczka 66 zl, bez skladek
obliczając wyłączenie z progresją
111383,03+362,24=111745,27 podatek wg skali to 14839,02+8389,53= 23228,55
23229 /111745,25*100%=20,79 %
podatek od dochodów w Polsce 362 *20,79%=75,26
minus zaliczka 66 do zapłaty w Polsce 9 zł
Tak mi wychodzi tez na PIcie - jak sam liczy (tylko czy od 362 zł nie powinno sie w Polsce nic nie płacić),
pogubiłam się
dochód niemiecki po odliczeniu diet i kup to kwota 111383,03 zł, którą wykazuję w pit 36 w zalaczniku pit zg w kolumnie 8,kwota tez pokazała mi sie w pit 36 w poz 182
dochód polski to zaledwie 362,24 zł z praw autorskich , zaliczka 66 zl, bez skladek
obliczając wyłączenie z progresją
111383,03+362,24=111745,27 podatek wg skali to 14839,02+8389,53= 23228,55
23229 /111745,25*100%=20,79 %
podatek od dochodów w Polsce 362 *20,79%=75,26
minus zaliczka 66 do zapłaty w Polsce 9 zł
Tak mi wychodzi tez na PIcie - jak sam liczy (tylko czy od 362 zł nie powinno sie w Polsce nic nie płacić),
pogubiłam się
Jeśli program tak samo wylicza to jest OK
---> podatek od dochodów w Polsce 362 *20,79%=75,26 - właśnie wyliczyłaś podatek od polskich dochodów stopą procentową ....
Jeszcze sprawdzę ........
Edit - zgadza się.
---> podatek od dochodów w Polsce 362 *20,79%=75,26 - właśnie wyliczyłaś podatek od polskich dochodów stopą procentową ....
Jeszcze sprawdzę ........
Edit - zgadza się.