Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii

Maaria

Re: Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii

Post autor: Maaria »

Taka informacja, która może być pomocna, a która uzyskałam bezpośrednio z Urzędu Skarbowego - po konsultacji z samym Naczelnikiem.

Nie jest błędem jak przyjmuje się kurs średnioroczny/średniomiesięczny - na moje pytanie ale jak to skoro przepis jasno mówi jak się powinno - uzyskałam informację że:

1) generalnie kurs średnioroczny jest zawsze wyższy niż ten po przeliczeniu, więc jak jest wyższy Urząd nie widzi problemów

2) Urzędy, mają przyjętą określoną "granicę" , o która może się różnić przeliczony dochód - wg informacji jaką uzyskałam kilkaset złotych - w moim US nawet do 3 tyś zł.

3) Kwoty różnic powodują różnicę w podatku zaledwie kilka, czasem kilkanaście złotych.

Takie info otrzymałam u siebie w mieście a propos emerytów z USA ...

snykwa

Post autor: snykwa »

Dzięki za informację.

stachu

Post autor: stachu »

Witam,
Z góry sorry, jeżeli mój wstęp uznany będzie za przydługawy ale chcę przekazać szczegóły mojej sprawy. Mianowice: zeznanie podatkowe chcę złożyć w Holandii ponieważ przez cały ubiegły rok byłem zatrudniony w tym kraju na podstawie "Umowy o pracę tymczasową na czas określony" (umowę przedłużano mi co trzy miesiące), a nie uzyskałem jakiegokolwiek dochodu w naszym kraju. Wśród moich współpracowników panowała opinia, że jeżeli chodzi o rozliczenie podatku, to deklarację składa się tylko w Holandii i to na dodatek ma się na to 5 lat. Dziś (dosłownie...) nagle okazało się, że jak zadzwoniłem na naszą krajową infolinię podatkową w sprawie uzyskania "Zaświadczenia o dochodach za rok 2015", który muszę przedłożyć w holenderskim urzędzie skarbowym (jeżeli się chce jako nierezydent korzystać ze wszystkich ulg podatkowych) - że jednak zeznanie w naszym kraju także muszę złożyć.
Stąd moja prośba o pomoc, bo wałkuję ten temat od południa...
Mam następujące pytania:
I. Na początek proszę o przetłumaczenie z języka holenderskiego terminów opisujących kwoty w moim Jaaropgaaf-ie (wysłałem zapytanie w tej sprawie do mojego byłego pracodawcy ale z doświadczenia wiem, że na odpowiedź mogę czekać kilka dni, a google tłumacz sobie z tym nie radzi...):

1. Loon LB/PH 17.883,00
2. Ingehouden LB/PH 2.747,00
3. Verrekende Arbeidskorting 1.620,00
4. Loon voor de Zorgverzekeringswet 17.883,00
5. Werknemers Bijdrage Zvw 0,00
6. Werkgevers Heffing Zvw 1.243,00
7. Verr. Levensloopverlofkorting 0,00
8. WG bijdragen SV 2.282,00

Posiłkując się pozycją "Kumulacje" z mojego ostatniego "paska wynagrodzenia", odczytuję, że te dwie pierwsze pozycje, to:
Ad. 1 -> jest to "Wynagrodzenie netto do podatku" - i tu mam kolejne pytanie dotyczące kwot z mojego paska wynagrodzenia, dlaczego kwota "Wynagrodzenia netto do podatku" w wys. 17 883,57 jest niższa o 181,95 EUR od kwoty z pozycji "Wynagrodzenie ogółem" w wys. 18 065,52? Czy może chodzi tu o kolejną kwestię, którą miałem poruszyć, mianowicie o "Korzyść podatkową wykorzystaną w formie nieopodatkowanej opłaty z tytułu zakwaterowania", którą stosował mój pracodawca odliczając opłaty za zakwaterowanie od przychodu brutto pomniejszając w ten sposób podstawę opodatkowania (zasada kosztów eksterytorialnych), czyli inaczej mówiąc: opłata za zakwaterowanie traktowana była jako koszt przychodu. Ale to raczej byłaby większa różnica... A jeżeli nie będę miał tej łącznej kwoty kosztów za zakwaterowanie na Jaaropgaaf-ie, to czy mam ją sam obliczyć ze wszystkich pasków wynagrodzeń i czy w ogóle ją się gdzieś wpisuje w PIT-ach?
Ad. 2 -> "Podatek od wynagrodzenia"
Ad. 3 -> "Płaca zniżka"
Pozostałych kwot z Jaaropgaaf-a nie mam już na pasku wynagrodzenia, więc nie mam jak ich przetłumaczyć; będąc szczegółowym (ot, niespodzianka...) nadmienię, że pozycje w Jaaropgaaf-ie mam zaokrąglone do pełnych EUR, a na pasku wynagrodzenia te trzy powyższe pozycje są w kwotach (odpowiednio): 17 883,57; 2.746,38; 1.619,56.

II. Mam też pytanie dotyczące diet - czy każdy może stosować te odliczenie, czy odlicza się je od przychodu i jak mam ustalić przez ile dni mam przemnożyć przepisowe 50 EUR - może jest to liczba z pozycji "Dni fiskalne" punkt "Kumulacje" w moim ostatniego paska wynagrodzenia -> mam tam wpisane 265.
III. Co to są za koszty uzyskania przychodu w wys. 111,25 EUR za miesiąc, które widziałem gdzieś na forum i czy każdy może je odliczać?
IV. Kolejna moja prośba dotyczy rodzaju wypełnianych dokumentów; na infolinii powiedziano mi, że mam wypełnić PIT-36 i PIT/ZG, z kolei na naszym forum jest wspomniane kilkakrotnie, że wypełnia się też PIT/O.
V. Co to jest abolicja podatkowa? Czy chodzi o to, że w przypadku uzyskania dochodów w tamtym roku wyłącznie w Holandii podatek do zapłacenia w naszym kraju wyniesie zero, gdyż i tak muszę złożyć deklarację w tamtym kraju (umowy międzynarodowe o uniknięciu podwójnego opodatkowania)?

No i na koniec tych moich wywodów: gdyby było to możliwe, to uprzejmie proszę o wykaz pozycji, które mam wypełnić w powyższych dokumentach.

Pozdrawiam
stachu

sunbysky

Post autor: sunbysky »

Obliczyłam już dochód z jarografu: przychód brutto -diety ( liczba dni w miesiącu *50 euro*30%)=przychód w euro. Następnie wzięłam średni kurs NBP, obliczyłam tym samym przychód w PLN. Odjąć koszty uzyskania przychodu ( niezależnie ile dni w miesiacu przepracowanych 111,25 zł za każdy miesiąc) powstał mi dochód. Zgadza się?

Mam jednak problem z podatkiem. INGEHOUDEN LOONBEL. to jest tylko podatek czy podatek i skladki spoleczne?

sunbysky

Już chyba zrozumiałam z tym podatkiem, jednakże proszę o pomoc. Z jarografu biorę pozycję INGEHOUDEN LOONBEL. * 8,35/36,50= podatek? A reszta z INGEHOUDEN LOONBEL to skaldki spoleczne?

INGEHOUDEN LOONBEL-1.736

1736*8,35/36,50=397,14Euro podatku?

stachu

Post autor: stachu »

Cytując użytkownika snykwa z innego wątku ("PIT za 2015 z Holandii")

"Podatek łączny w Holandii w zarobkach do 19822 e to 36,50%. Składa się z właściwego podatku 8,35% i składki społecznej 28,15%). Dlatego trzeba go wyodrębnić. ...

http://www.tax-consultants-internationa ... bmenu=4772 "

oraz

"Podatek musisz wyodrębnić: 604 x 8,35 / 36,50 = 138,18e
Przeliczasz na zł po 4,2615: 138,18 x 4,2615 = 588,85 zł i wpisujesz w PIT/ZG poz. 10"

(kwota 604 pochodzi z innego przypadku)

Zaznaczam jednak, że nie jestem pewien, czy "INGEHOUDEN LOONBEL" się tłumaczy jako "podatek łączny" - ja mam z kolei nazwę: "LOON LB/PH" (skrót "LB" jest być może od "LOONBEL", jak u Ciebie) i sam czekam na pomoc w tłumaczeniu tych nazw.

Pozdrawiam

efile

Post autor: efile »

Szyszul napisał(a) :
> Witam.
> Mam problem z rozliczeniem się z podatku. Pobrałam program e-pity 2015 i
> nie wiem, jak to zrobić. Mam Dwa pity z pracy i jeden z ZUSu (byłam na
> zwolnieniu cztery miesiące) oraz pit z Holandii (ten Jaaropgave). Nie wiem,
> który kreator włączyć, czy mogę to wszystko robić na jednym, czy Holandię
> dać w innym?
> Jestem zagubiona i prosiłabym o pomoc. Dziękuję.

*Szyszul
- jeśli posiadasz krajowe zarobki oraz dodatkowo zarabiałaś w Holandii (umowa o pracę), zastosuj tzw. proporcjonalne odliczenie. W tym celu dochody holenderskie łączy się z dochodami ze źródeł przychodów położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W tym przypadku od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym (program e-pity obliczy za ciebie tę proporcję i wpisze odpowiednią kwotę). Dodatkowo masz możliwość korzystania ze zwolnienia z opodatkowania 30% diety zagranicznej za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy w Holandii (kwoty tej nie wpisujesz jako swój przychód podlegający opodatkowaniu) - odliczenie za każdy dzień to 15 Eur. No i pamiętaj też o uldze abolicyjnej wyrównującej kwotę między zastosowaniem zasady zwolnienia z progresją a zasadą stosowaną przez ciebie - czyli proporcjonalnym odliczeniem.

snykwa

Post autor: snykwa »

sunbysky dobrze kombinujesz. Koszty odliczasz pełne bez względu ile dni w miesiącu była praca. Wyodrębnienie podatku OK. Przelicz na zł i w poz. 10.

sunbysky

Stwierdziłam, że nie będę ryzykować, bo nie wiem czy to były umowy o prace czy zlecenie. Wybieram mniejsze zło i zlecenie.

Łączny przychód-------- 9.500E
Kurs z 31.12.2015r----- 4,2615 PLN

Przychód-----------40.484,25 PLN
KUP-----------------8.096,85PLN
Dochód-------------32.387,40PLN

Podatek---------397,4 E
Podatek---------1.692,42 PLN

I to wykazuje w związku z tym, ze zlecenie w PIT ZG poz. 15,16?

Dochody z Polski

Umowa o prace:

Przychód-------612,24
KUP------------111,25
Dochód--------500,99
Społeczne------83,93
Zdrowotne------28,73

Zlecenie;

Przychód------3044,33
KUP------------525,39
Dochód--------2518,94
Zal.na pod.---- 175