Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii

Zuz1anna

Re: Rozliczenie w Polsce z dochodu w Holandii

Post autor: Zuz1anna »

Czyli teraz składam za 2016 rok i wraz z tymi dokumentami przyniosę za 2014 i 2015 i to wszystko mogę załatwić w imieniu brata?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

tak - oczywiście jeśli to wersje papierowe = podpisane przez brata.

kamilb_87

Post autor: kamilb_87 »

Witam,
jestem tu świeży. Próbuje rozliczyć dochód z Holandii w Polsce. Jednakże im więcej czytam na ten temat tym bardziej staje się to niezrozumiałe.
Ogólnie aby otrzmać zwrot podatku z NL za 2015 muszę złożyć deklarację do US w Polsce korygującą poprzednie zeznanie. Zaś nowe zeznanie na rok 2016. Dlatego proszę Was o podpowiedź:
1. Wysokość podatku z wyodrębnieniem składek społecznych za rok 2015.
2. Wysokość podatku z wyodrębnieniem składek społecznych za rok 2016.

Dodam, że mojje dochody oscylują w granicach 24,5 tys do 26,5 tys Euro w obu tych latach.
Ponadto dodatkowe pytanie:
W Jaroopgave pojawiają się informacje typu: Totaal premies werknemersverzekeringen - rozumiem, że jest to po prostu informacja o odprowadzonych na pracownika ubezpieczeniach (a propo na innym Jaroopgaafe mam zapisane WG bijdragen SV- tu bardziej mi to pasuje jako ubezpieczenia spłeczne opłacone przez pracodawcę). Jeśli się mylę to poprosze o poprawienie mnie.
No i najważniejsze: używam formularzy PIT-36 z załącznikiem PIT/ZG i PIT/O (mam dziecko w Polsce i żonę, która nie ma żadnego dochodu). Do wypełnienia formularza używam w PIT/ZG Loonhefingen jako Dochód brutto (mieszkam tu więc nie wydaje mi się żeby było konieczne wyliczanie diet), jako podatek/ubezp. społeczne pewnie użyję Ingehouden Loonbelasting. Czy mam stosować jakiekolwiek odliczenie składek na ubezp. zdrowotne? Tym bardziej, że w Holandii ubezp. zdrowotne opłaca sobie na ogół podatnik sam. Czy potrzebuję jeszcze jakiś dodatkowych informacji z Jaroopgaafe?
Proszę, niech mnie ktoś w końcu oświeci.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam użytkowników.

Kamil

wla.gle

Podatek w NL: https://www.tax-consultants-internation ... bmenu=4772

1. Wysokość podatku z wyodrębnieniem składek społecznych za rok 2015.
- € 19,822-przychód 8,35%- podatek 28,15%-społeczne 36,50%-razem € 7,234 podatek w I progu € 7,234 - suma podatku

2. Wysokość podatku z wyodrębnieniem składek społecznych za rok 2016.
€ 19,922 8,40% 28,15% 36,55% € 7,281 € 7,281 znaczenie jw.

--> Dodam, że moje dochody oscylują w granicach 24,5 tys do 26,5 tys Euro w obu tych latach - dochody powyżej I progu, trzeba sprawdzić czy kwota podatku jest w I progu - dla 2015r > 7,234 € , a dla 2016 > 7,281 €

---> mieszkam tu więc nie wydaje mi się żeby było konieczne wyliczanie diet ,
- właśnie dlatego, że pracujesz za granicą odliczenie diet się należy jak również po przeliczeniu na złote należą się KUP -
za każdy miesiąc 111,25 zł lub 139,6 zł.

Do wyliczenia potrzebne Ci będą :
Loon
(LOON VOOR LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub FISCAAL LOON) - kwota dochodu brutto

Ingehouden Loonbelasting/Premie Volksverzekeringen
(LOONBELASTING/PREMIE VOLKSVERZEKERINGEN lub LOONHEFFING lub INGEHOUDEN LOONHEFFING) - pobrana przez pracodawcę zaliczka na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne. Stanowi maksymalną kwotę zwrotu podatku z Holandii o jaką możesz się ubiegać.

Społeczne i zdrowotne - jeśli jesteś pewien, że nie zostały Ci zwrócone w jakiejkolwiek formie /na pewno opłacałeś sam/, bo z tego co wiem to jednak jest możliwa refundacja tych składek do pewnej wysokości dochodu - to możesz odliczyć, ale to na własną odpowiedzialność.

kamilb_87

@wla.gle:

Dzięki za odpowiedź.
Podajesz mi liczby i procenty opodatkowania wg I skali podatkowej na oba lata. Sprawdzałem na stronie Belastingdienst jak to się ma przy dochodach wyższych i zgodnie z tabelą dochody od 19.982 do 33.791 EUR kwalifikuja sie na podatek w wysokości 40,4% na 2016 rok. Za 2015 42%.
Przynajmniej podają tam progi dochodowe brutto. Dlatego pytam czy składki społeczne będą tak samo wyodrębnione, tj. będą takie same wartości procentowe dla podatku i wyższe dla składek społecznych czy na odwrót.
Odnośnie składek zdrowotnych - opłacam co miesiąc ubezpieczenie zdrowotne w CZ.nl. Jako, że moje dochody są powyżej 24.480 EUR zdaje się nie mam co liczyć na zwrot częściowo chociażby (są dwie kwoty zwrotu miesięcznego - 72 EUR i 78 EUR) kosztów ubezpieczenia z Państwa. Jedyne co może wprowadzać zamęt w mojej głowie to informacje z Jaaropgaafu: Werkgeversheffing Zorgverzekeringsswet - wygląda to tak jakby pracodawca dodatkowo opłacał składki zdrowotne (jeśli się mylę, nie bójcie się mnie skrytykować). Jedynie moje pytanie: czy wogóle o tych składkach powinienem dawać informacje w PIT-36? Ja pracuję przez cały czas w Holandii, moja żona nie pracuje, także dochody w Polsce mamy zerowe. Dlatego też chciałbym uniknąć jakiejkolwiek zapłaty podatku w Polsce. Niektórzy m.in. w tym wątku pisali o uldze abolicyjnej, ale była też wzmianka, że może to się źle odbić w późniejszym czasie.
Chwała Bogu, że to jest mój ostatni raz jak się rozliczam w Polsce. Następne zaświadczenie do Belastingu mogę uzyskać już z Finanzamtu.

Czy diety w latach 2015/2016 maja taka samą wartość 50EUR dla Niderandów?

kamilb_87

Aha, i ostatnie. Jeśli pracuję cały czas to liczę diety jako 365 dni czy muszę odliczać czas urlopu, który spędziłem w Polsce?

kamilb_87

Chyba, że przy wyliczaniu podatku w Polsce nie musze brać pod uwagę progów podatkowych jakie osiąga podatnik w Holandii, ze względu na to, że potencjalnie pracodawca zakłada z góry podatek w skali I progu i od takiej wartości procentowej odprowadza składki na podatki. W takim wypadku wszystko bez znaczenia wyliczam na I próg. Ewentualnie Belasting potem podlicza sobie wszystko właściwie, a ja zostaję z rachunkiem do płacenia.. Czy dobrze myślę??

kamilb_87

wla.gle pisze:

> --> Dodam, że moje dochody oscylują w granicach 24,5 tys do 26,5 tys Euro w obu
> tych latach - dochody powyżej I progu, trzeba sprawdzić czy kwota podatku jest w I
> progu - dla 2015r > 7,234 € , a dla 2016 > 7,281 €

Kwota w polu Loonheffing jest w wysokości 4158 EUR łącznie za 2016 rok, za 2015 jest to 5429 EUR. Dodam, że od 8.2014 do 6.2016 pracowałem cały czas w jednej firmie, a od lipca 2016 pracuję juz dla kogo innego.

wla.gle

Podałem tylko I próg podatkowy, bo przypuszczałem, że podatek nie przekroczy kwot podatku z tego progu.

--> Jeśli pracuję cały czas to liczę diety jako 365 dni czy muszę odliczać czas urlopu, który spędziłem w Polsce?
- tak nawet 366 za 2016r. luty 29 dni.

za urlop też odlicza się diety - z wyjątkiem urlopu chorobowego i bezpłatnego.

---> Czy diety w latach 2015/2016 maja taka samą wartość 50EUR dla Niderandów? - tak 50 euro.

Ostatnia uwaga - jeśli nie masz dochodów w PL to po zastosowaniu ulgi abolicyjnej w poz. 43 PIT/O podatek w PL zawsze wyjdzie na "0".

kamilb_87

No dobra. To załóżmy, że liczę I próg dochodowy. Podatki wychodzą w wysokości 4158 EUR przy kwocie dochodu w roku 2016 24545 EUR.
Podatek wg wzoru: Loonheffing*8,4/36,55 wychodzi 956EUR, a ubez. społeczne 3202EUR. Ponadto dochód po odliczeniu diet wynosi 19070EUR. Od tej kwoty odejmuję koszty uzyskania przychodu, oczywiście po przeliczeniu wszystkiego na złotówki. Mam nadzieję, że będzie to dobrze wyglądać i nikt nie będzie z tego tytułu robił problemów. Dzięki.

Zablokowany