Problem z uruchomieniem programu
Problem z uruchomieniem programu
Witam.
Mam problem z uruchomieniem programu po instalacji (na Windows 10).
Przy próbie uruchomienia pojawia się błąd:
"Nie znaleziono punktu wejścia procedury SfmDxGetSwapChainStats w bibliotece C:\WINDOWS\SYSTEM32\d3d9.dll"
Pamiętam że w zeszłorocznej edycji też pojawiał się taki błąd, ale wówczas pomagało:
1. wyłączenie ochrony antywirusowej
2. uruchomienie instalatora w trybie administracyjnym.
Dla edycji 2017 to nie działa.
Oryginalnie program się zainstalował i uruchamiał, dopiero po aktualizacji wystąpiły opisane powyżej problemy.
Mogę liczyć na pomoc w rozwiązaniu problemu ?
Dziękuję.
Mam problem z uruchomieniem programu po instalacji (na Windows 10).
Przy próbie uruchomienia pojawia się błąd:
"Nie znaleziono punktu wejścia procedury SfmDxGetSwapChainStats w bibliotece C:\WINDOWS\SYSTEM32\d3d9.dll"
Pamiętam że w zeszłorocznej edycji też pojawiał się taki błąd, ale wówczas pomagało:
1. wyłączenie ochrony antywirusowej
2. uruchomienie instalatora w trybie administracyjnym.
Dla edycji 2017 to nie działa.
Oryginalnie program się zainstalował i uruchamiał, dopiero po aktualizacji wystąpiły opisane powyżej problemy.
Mogę liczyć na pomoc w rozwiązaniu problemu ?
Dziękuję.
Re: Problem z uruchomieniem programu
Ten plik jest związany z DirectX.
To musi być przypadek, że aktualizacja spowodowała problemy z tym plikiem.
Nigdzie w programie nie ma odwołań do niego.
To musi być przypadek, że aktualizacja spowodowała problemy z tym plikiem.
Nigdzie w programie nie ma odwołań do niego.
Czy jest na to jakieś rozwiązanie ?
-
Sytuacja jest rozumiem podobna jak rok temu w tym temacie - viewtopic.php?f=33&t=16980&start=40
Szybkie wyszukanie w google błędu "SfmDxGetSwapChainStats" podpowiada forum VirtualBox i użytkownika z macos i windowsem 10 64-bit w maszynie wirtualnej.
https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=8&t=80622
Możliwe, że któreś z rozwiązań podanych na tym forum mogłoby pomóc, ale nie mamy jak tego sprawdzić.
Szybkie wyszukanie w google błędu "SfmDxGetSwapChainStats" podpowiada forum VirtualBox i użytkownika z macos i windowsem 10 64-bit w maszynie wirtualnej.
https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=8&t=80622
Możliwe, że któreś z rozwiązań podanych na tym forum mogłoby pomóc, ale nie mamy jak tego sprawdzić.
Niestety nie....
Odinstalowałem najnowszą wersję i spróbowałem zainstalować wcześniejszą (którą posiadałem) i poszło bez problemu (instalacja i uruchomienie programu). Mam na myśli kompilację 1.2017.0.3. Ta działa bez problemu. Najnowsza - nie...
Odinstalowałem najnowszą wersję i spróbowałem zainstalować wcześniejszą (którą posiadałem) i poszło bez problemu (instalacja i uruchomienie programu). Mam na myśli kompilację 1.2017.0.3. Ta działa bez problemu. Najnowsza - nie...
Zaraz... Mowa o Asystencie PIT a nie PIT-ach IPS?
Waśnie uzyskałem ten efekt, a to pozwoli na usunięcie tego błędu.
Waśnie uzyskałem ten efekt, a to pozwoli na usunięcie tego błędu.
Ja mam problem z programem PIT'y 2017.
Chyba udało mi się (jak narazie) rozwiązać problem przy pomocy Windows'owego System File Checker'a.
Uruchomiony w trybie administracyjnym CMD - po wpisaniu komendy "sfc /scannow" przeskanował system i podmienił dll'ki, które uznał za złe / uszkodzone (były wylistowane w logu skanowania). W tym także d3d9.dll.
Po tej operacji aplikacja uruchamia się poprawnie - bez reinstalacji (PITy2017 IPS kompilacja 1.2017.1.7).
Uruchomiony w trybie administracyjnym CMD - po wpisaniu komendy "sfc /scannow" przeskanował system i podmienił dll'ki, które uznał za złe / uszkodzone (były wylistowane w logu skanowania). W tym także d3d9.dll.
Po tej operacji aplikacja uruchamia się poprawnie - bez reinstalacji (PITy2017 IPS kompilacja 1.2017.1.7).
Zrobiłem to samo i u mnie nie pomogło. Asystent PIT wykłada się na d39d.dll.
Pytanie - skąd takie uszkodzenia się biorą?
Pytanie - skąd takie uszkodzenia się biorą?
-
Na forum VirtualBox https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=8&t=80622 jest napisane:
"Problem polega na tym, że instalator dodatków Guest Preinstall 4.1.1 miał błąd, który powodował usunięcie oryginalnych plików systemowych d3d9.dll i d3d8.dll Naprawiliśmy ten problem z 4.1.8, jednak nie ma możliwości przywrócenia oryginalnego systemu Pliki d3d w systemie gościa.".
"Problem polega na tym, że instalator dodatków Guest Preinstall 4.1.1 miał błąd, który powodował usunięcie oryginalnych plików systemowych d3d9.dll i d3d8.dll Naprawiliśmy ten problem z 4.1.8, jednak nie ma możliwości przywrócenia oryginalnego systemu Pliki d3d w systemie gościa.".