Dochody z Holandii
-
Re: Dochody z Holandii
Mi te informacje tez się bardzo przydały i wielkie dzięki temu co pomógł
Witam, chcę starać się o dodatek do ubezp. za 2017 rok . Na stronie balastingu jest wzór dla podatnika kwalifikującego się o ulg. https://download.belastingdienst.nl/bel ... folpol.pdf W związku z tym, że moje dochody z Holandii nie wynoszą min. 90 % ,to nie kwalifikuję się do ulg. Moje pytanie - czy wypełniać ten wzór mimo tego? Innego nie znalazłem.
To jest zaświadczenie o dochodach w PL.
Możesz wypełnić - ale....
Spróbuj wyliczyć ew. zwrot nadpłaty podatku kalkulatorem na stronie BR zajmującego się zwrotami.
BR wyliczają gratis ew. zwrot - dopytaj.
Jeśli nie jesteś kwalifikowanym podatnikiem zagranicznym NL - jak piszesz, to zwrot podatku może być
problematyczny - powiem więcej może wyjść jakaś dopłata.
Dlatego należy wcześniej sprawdzić sobie opłacalność takiego zwrotu....
PS - nie wiem czy na temat ...dopiero teraz doczytałem, że to dodatek do ubezpieczenia....
Możesz wypełnić - ale....
Spróbuj wyliczyć ew. zwrot nadpłaty podatku kalkulatorem na stronie BR zajmującego się zwrotami.
BR wyliczają gratis ew. zwrot - dopytaj.
Jeśli nie jesteś kwalifikowanym podatnikiem zagranicznym NL - jak piszesz, to zwrot podatku może być
problematyczny - powiem więcej może wyjść jakaś dopłata.
Dlatego należy wcześniej sprawdzić sobie opłacalność takiego zwrotu....
PS - nie wiem czy na temat ...dopiero teraz doczytałem, że to dodatek do ubezpieczenia....
Tak, chodzi mi o dodatek do ubezpieczenia - zorgtoeslag. Przysługuje niezależnie czy jest się kwalifikowanym podatnikiem czy tez nie. Nie wiem tylko na jakim druku to wypełnić.
A z podatkiem też mam zagwostkę , bo za 2016 rok wyszło mi około 45euro niedopłaty, natomiast za 2017 około 49euro nadpłaty. Czyli praktycznie wychodzi na zero. Bardzo prosiłbym o podpowiedź czy mam to rozliczać czy nie?
A z podatkiem też mam zagwostkę , bo za 2016 rok wyszło mi około 45euro niedopłaty, natomiast za 2017 około 49euro nadpłaty. Czyli praktycznie wychodzi na zero. Bardzo prosiłbym o podpowiedź czy mam to rozliczać czy nie?
Witam. Moje pytanie dotyczy ulgi abolicyjnej. W roku ubiegłym skorzystałem z niej przy rozliczeniu dochodów uzyskanych wyłącznie z Holandii (w Polsce). Przy rozliczeniu w Holandii otrzymałem zwrot nadpłaconego podatku. Czy w związku z tym kwotę do wysokości ulgi abolicyjnej należy oddać w roku bieżącym do US?
witam. Mam pytanie jak rozliczyc osobę która do lipca 2018 r była zameldowana w Polsce a od lipca otrzymała meldunek w Holandii (przez cały rok dochody z Holandii)?
@ Asia1703
Jeżeli jest nadal rezydentem podatkowym polskim = ma obowiązek rozliczyć się z US w PL z dochodów holenderskich.
Jeśli rezydentem holenderskim i nie dochodów w PL = nie musi nic rozliczać w PL.
Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG, PIT/O.
Jeżeli jest nadal rezydentem podatkowym polskim = ma obowiązek rozliczyć się z US w PL z dochodów holenderskich.
Jeśli rezydentem holenderskim i nie dochodów w PL = nie musi nic rozliczać w PL.
Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG, PIT/O.
@ gregory93
-jeśli zwrot był w 2018r za rok 2017, to należy go doliczyć do rozliczenia za rok w którym był ten zwrot
Doliczamy nie do wysokości ulgi abolicyjnej,
Doliczamy kwotę wynikającą z obliczenia:
1. podatek zapłacony w PIT/ZG poz. 10
2. podatek odliczony w PIT-36 /do limitu odliczenia/, za rok 2017 poz. 193
3. kwota zwrotu nadpłaconego podatku w 2018 r
Jeśli różnica między 2 i 1 jest większa od kwoty zwrotu = nie wykazujemy tego zwrotu ponieważ za granicą "zostało" jeszcze podatku
zapłaconego więcej niż zwrócony "nadpłacony podatek"
Jeżeli ta różnica jest mniejsza od kwoty zwrotu = musimy wykazać w rozliczeniu za 2018 kwotę PONAD TĄ RÓŻNICĘ.
-jeśli zwrot był w 2018r za rok 2017, to należy go doliczyć do rozliczenia za rok w którym był ten zwrot
Doliczamy nie do wysokości ulgi abolicyjnej,
Doliczamy kwotę wynikającą z obliczenia:
1. podatek zapłacony w PIT/ZG poz. 10
2. podatek odliczony w PIT-36 /do limitu odliczenia/, za rok 2017 poz. 193
3. kwota zwrotu nadpłaconego podatku w 2018 r
Jeśli różnica między 2 i 1 jest większa od kwoty zwrotu = nie wykazujemy tego zwrotu ponieważ za granicą "zostało" jeszcze podatku
zapłaconego więcej niż zwrócony "nadpłacony podatek"
Jeżeli ta różnica jest mniejsza od kwoty zwrotu = musimy wykazać w rozliczeniu za 2018 kwotę PONAD TĄ RÓŻNICĘ.