Witam
Próbuję używać programu na systemie Linux Mint 19 MATE. Z Wine działa on w zasadzie poprawnie - wszystko się liczy, wysyła, generowane są wydruki.
Ale jest problem z wydrukami PDF - pliki w tym formacie wygenerowane pod Linuxem nie są prawidłowo otwierane w Acrobat Reader pod Windowsem.
Pojawia się taki komunikat:
Nie można wydzielić osadzonej czcionki 'WPCUBE + Arial,Bold'. Część znaków może być nieprawidłowo wyświetlana lub drukowana.
Niestety nie udało mi się zainstalować programu Acrobat Reader pod Wine, a liczyłem, że to rozwiąże problem.
Plik pdf wygenerowany pod Linuxem jest zdecydowanie mniejszy od identycznego wygenerowanego pod Windows. I pewnie tu jest problem - jakieś osadzanie czcionek w dokumencie?
proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
pozdrawiam
Grzegorz
Linux i nieprawidłowe pliki PDF
Re: Linux i nieprawidłowe pliki PDF
Czy czcionka Arial jest dostępna w systemie?
Tak, jest dostępna. Widzę czcionkę Arial do wyboru np. w LibreOffice Writer.
Próbowałem wygenerować identyczny plik PDF w programie zainstalowanym na Windows. Wtedy taki plik (PIT28) ważył ok. 468kB zamiast 126kB (ten sam pdf wygenerowany z programu pod Linux'em). Wygląda jakby czcionka nie była dołączana do pliku pdf.
Próbowałem wygenerować identyczny plik PDF w programie zainstalowanym na Windows. Wtedy taki plik (PIT28) ważył ok. 468kB zamiast 126kB (ten sam pdf wygenerowany z programu pod Linux'em). Wygląda jakby czcionka nie była dołączana do pliku pdf.
Skopiuj fonty z windowsa C:\Windows\Fonts\
Utwórz katalog w linuxie do którego skopiujesz fonty
# mkdir /usr/share/fonts/WindowsFonts
# cp -r /windows/Windows/Fonts/ /usr/share/fonts/WindowsFonts
# chmod 755 /usr/share/fonts/WindowsFonts/*
# fc-cache -f
Z programu PITy drukuj na drukarke cups-pdf jak nie masz to zainstaluj.
Pliki ważą od 50kb do 150 kb
Adobe reader dobrze wyświetla
Utwórz katalog w linuxie do którego skopiujesz fonty
# mkdir /usr/share/fonts/WindowsFonts
# cp -r /windows/Windows/Fonts/ /usr/share/fonts/WindowsFonts
# chmod 755 /usr/share/fonts/WindowsFonts/*
# fc-cache -f
Z programu PITy drukuj na drukarke cups-pdf jak nie masz to zainstaluj.
Pliki ważą od 50kb do 150 kb
Adobe reader dobrze wyświetla