Umowa uaktywniająca tzn rozliczenie niani

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
wla.gle

Re: Umowa uaktywniająca tzn rozliczenie niani

Post autor: wla.gle »

To trzeba samemu przeliczyć jw. podał Czech jeśli umowa zawarta po 01-01-2018r.

Niania zatrudniona na podstawie umowy uaktywniającej (czyli takie ze składkami finansowanymi w części przez ZUS) samodzielnie opłaca zaliczki na podatek, rodzice natomiast – pobierają z jej wynagrodzenia przed wypłatą – część składek ZUS. Finansują również część składek dodatkowo, poza wynagrodzeniem brutto. Rozliczając się z podatków, niania wykonuje następujące czynności:

oblicza koszty uzyskania - w wysokości 20% uzyskanego przychodu, z tym że koszty te oblicza się od przychodu pomniejszonego o potrącone przez rodziców dziecka w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe (chodzi wyłącznie o składki 50% pobierane przez pracodawcę a nie te, które finansuje ZUS),
Od przychodu brutto niania nie odlicza składki ZUS pobieranej z jej wynagrodzenia – odliczy ją dopiero w rocznym zeznaniu podatkowym,
od przychodu odlicza koszty uzyskania
Przychód - koszty to podstawa opodatkowania do której stosuje 18% podatku – wynik stanowi zaliczkę na podatek; możliwe jest też płacenie wyższej zaliczki – 32%,
Od ustalonej tak wysokości zaliczki można odliczać ustalane przez płatnika składki na ubezpieczenie zdrowotne (7,75% podstawy / rodzice pobierają 9% podstawy).
Miesięczne zaliczki obliczone niania jest obowiązana wpłacać na rachunek urzędu skarbowego, w terminie do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym uzyskał dochód, a za grudzień - w terminie złożenia zeznania podatkowego PIT-36.

I tutaj mam wątpliwość, bo w objaśnieniu do PIT-37 pisze...którzy uzyskali dochody "z należności z umowy aktywizacyjnej, więc chyba można nianię rozliczyć na PIT-37

Czech

Post autor: Czech »

nadziejja pisze:
> Już wiem co z kosztami to 1600 minus ubezp.emerytalne 53,68 minus ubezp.
> rentowe 8,25 X 20% = 307,61 jeśli się mylę proszę o poprawę ?
> Gdzie wpisać wpłącone zaliczki i czy składkę zdrowotną w odpisujemy
> normalnie już od podatku oczywiście opłacaną prze ubezpieczonego i
> wysokości 7,75 % z podstawy wymiaru składki?

Tak -jak piszesz jest poprawne. Zdrowotne odlicza się tak jak przy innych dochodach - oczywiście 7,75% -normalnie.
Zaliczki :
Zanim napiszę o zaliczkach - uwaga - Dochody niani rozliczamy na PIT-36,
Dochody niani to "dochody z innych źródeł, opodatkowanych na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej, od których ani płatnik, ani podatnik w ciągu roku podatkowego nie miał obowiązku odprowadzania zaliczek"
Jeżeli zaliczki były odprowadzane w ciągu roku (a nie musiały być) , ale jeżeli były - to należy je wykazać w tabelce K -należne i zapłacone.

Do wla.gle : To o czym piszesz (informacja do PIT-37) dotyczy umów AKTYWIZACYJNYCH - to co innego niż UAKTYWNIAJĄCE.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dzięki Czech - doczytałem o umowie aktywizacyjnej - dzięki.

nadziejja

Post autor: nadziejja »

Wszystko super zaliczki były wpłacane wypisałam w tych 2 rubrykach w częsci K ale program ich nie zalicza czy coś mam zaznaczyć nie znalazłam nic podatek liczymy 18% od dochodów powinna wyjść duża nadpłata dochody 14 216,29 a zaliczki jakie były wpłacone to 2534zł

nadziejja

Post autor: nadziejja »

Wpisałam w część D i wszystko pasuje Dziękuję

nemika

Post autor: nemika »

Witam,
Jak rozliczyć w PIT umowę uaktywniającą zawartą od 06.2018 do 06.2019 z kwotą 1050 zł miesięcznie? W umowie widnieje zapis, że:
1) Niania oświadcza, iż nie jest zwolniona z obowiązku przystąpienia do ub. społecznych i zdrowotnych związanych z wykonywaniem niniejszej umowy, będąc osobą niepracującą/bezrobotną.
2) W przypadku zwolnienia z obowiązku przystąpienia do ubezpieczeń, o których mowa w punkcie 1, niania oświadcza, że przystępuje do nich dobrowolnie.
3) Niania oświadcza, że przystępuje do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Składki na ub. chorobowe zostaną potrącone z wynagrodzenia niani i opłacone przez rodziców.
4) Rodzice zobowiązują się do zgłoszenia Niani do obowiązkowych lub dobrowolnych ubezpieczeń, o których mowa w pkt. 1-3.

Przychodem będzie kwota 1050 x 6 mcy = 6300 zł
KUP: 6300 x 20% = 1260 zł

i co dalej należy obliczyć?

Bardzo proszę o pomoc

Czech

Ubezpieczenie chorobowe - jest ono dobrowolne i potrąca się je z wynagrodzenia. Czyli mamy do czynienia z sytuacją jakgdyby sama niania płaci część Zusu - ta część (znajdziesz ją na RCA, które składał rodzic) pomniejsza Przechód.
PIT-36 "inne źródła"
Liczymy :
Przychód = 6300-chorobowe
KUP = Przychódx20%
dochód= Przychód-KUP
podatek = dochódx18% (zaokraglamy do pełnych złotych)

nemika

chyba powinno być 1050 x 7 miesiecy? ponieważ zatrudnienie było od 06.2018

A jeśli nie mam RCA??

Czech

nemika pisze:

> A jeśli nie mam RCA??
trzeba poprosić o to płatnika-rodzica, może to być również RMUA

Jeżeli wszystko jest dobrze złożone to chorobowe stanowi 2,45% z podstawy 1050 = 25,73/mc

nemika

a składek zdrowotnych już nie odliczam?

Zablokowany