gdzie wpisać w pit-37

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
brutuska

gdzie wpisać w pit-37

Post autor: brutuska »

mam przychód z pracy tymczasowo skazanego - czyli jak normalny przychód ze stosunku pracy ? mam przychód, bez kup i zaliczkę na podatek-
dobrze myślę ? a drugiego nie wiem - dział. nierejestrowana z art. 20 - aż 9,18 - gdzie to wpisać ?

Elka74

Re: gdzie wpisać w pit-37

Post autor: Elka74 »

Wszystko wpisujesz w PIT-36, nie PIT-37.

Działalność nierejestrowana PIT-36 , cześć D.1 wiersz 9: „Działalność nierejestrowana, określona w art. 20 ust. 1ba ustawy”

Za pracę tymczasowego skazanego też PIT-36 : Inne źródła :

Wiersz 10: „Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 9 (w tym emerytury – renty z zagranicy)” wypełniają podatnicy, którzy:

1) uzyskali przychody m.in. w postaci:
- należności z tytułu członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej lub innej spółdzielni zajmującej się produkcją rolną,
zasiłków pieniężnych z ubezpieczenia społecznego,
- należności za pracę przypadających tymczasowo aresztowanym oraz skazanym,
- świadczeń wypłaconych z Funduszów: Pracy oraz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych,
- stypendiów,
- świadczeń integracyjnych i motywacyjnej premii integracyjnej, przyznanych na podstawie ustawy o zatrudnieniu socjalnym,
- należności wynikającej z umowy aktywizacyjnej,
- świadczeń pieniężnych wypłacanych z tytułu odbywania praktyk absolwenckich, o których mowa w ustawie z dnia 17 lipca 2009 r. o praktykach absolwenckich (Dz. U. z 2018 r. poz. 1244),
- emerytury – renty z zagranicy,

brutuska

Post autor: brutuska »

bardzo dziękuję Ewcia :)

nadziejja

Post autor: nadziejja »

Też mam taki pit i są jeszcze odsetki przychody z art. 20 ust.1 i się zastanawiam gdzie to wpisać

wla.gle

Post autor: wla.gle »

nadziejja pisze:
> Też mam taki pit - jaki pit..?

i są jeszcze odsetki przychody z art. 20 ust.1 i się
> zastanawiam gdzie to wpisać

- od tego roku więcej dochodów można wpisać w PIT-37 - wiersz inne źródła.
Ale żeby precyzyjnie odpowiedzieć, to poproszę o więcej danych..

nadziejja

Post autor: nadziejja »

Pit 11 jest w części E należność za pracę przypadające tymczasowo arestowanym lub skazanym mam przychód 530,4 i w części F Inf. o wysokości przychodów o których mowa w art. 20 ust.1 ustawy i tu są przychody wynikające z art. 126 KKW- odsetki 0,15 czy to mogę sumować i w inne źródła przychodu wpisać?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

W związku z wykazywaniem takich dochodów na PIT-11,
..przychody wynikające z art. 126 KKW- proponuję wpisać w PIT-37 wiersz 'inne źródła"

Z objaśnienia do broszury PIT-37...należności za pracę przysługujących tymczasowo aresztowanym oraz skazanym.

inwestor33

Post autor: inwestor33 »

W tym roku niby za nas PI wypełnia US, więc jeżeli nie mamy żadnego dodatkowego dochodu nie trzeba nic wysyłać ?

Zablokowany