Termin płatności PIT-28
Termin płatności PIT-28
Ktoś się orientuje jak jest z PIT-28 (najem prywatny) za 2019 ? Bo widzę,że od 15 lutego mają być dostępne wstępnie wypełnione e-pity w tym 28, ale jaki jest termin płatności należności z niego wynikających ? Bo do tej pory był termin złożenia i płatności do 31.01. Gdzieś w sieci znalazłem,że koniec lutego,ale wolał bym to potwierdzić :)
Re: Termin płatności PIT-28
Termin zapłaty podatku został określony w PPE.....
Art. 21. 1. Podatnicy są obowiązani za każdy miesiąc obliczać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych i wpłacać go na rachunek urzędu skarbowego w terminie do dnia 20 następnego miesiąca, a za miesiąc grudzień - przed upływem terminu określonego na złożenie zeznania.
1a. Podatnicy mogą obliczać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych i wpłacać go na rachunek urzędu skarbowego w terminie do dnia 20 następnego miesiąca po upływie kwartału, za który ryczałt ma być opłacony, a za ostatni kwartał roku podatkowego - przed upływem terminu określonego na złożenie zeznania.
Termin końcowy złożenia rozliczenia PIT-28 02-03-2020, więc ostatni termin również w tej dacie...tak myślę.
Art. 21. 1. Podatnicy są obowiązani za każdy miesiąc obliczać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych i wpłacać go na rachunek urzędu skarbowego w terminie do dnia 20 następnego miesiąca, a za miesiąc grudzień - przed upływem terminu określonego na złożenie zeznania.
1a. Podatnicy mogą obliczać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych i wpłacać go na rachunek urzędu skarbowego w terminie do dnia 20 następnego miesiąca po upływie kwartału, za który ryczałt ma być opłacony, a za ostatni kwartał roku podatkowego - przed upływem terminu określonego na złożenie zeznania.
Termin końcowy złożenia rozliczenia PIT-28 02-03-2020, więc ostatni termin również w tej dacie...tak myślę.
-
Zapytam ze zwyklej ciekawosci - skad Urzędy Skarbowe wiedzą jakie dane wpisac za nas do PIT-28?
To termin wpłaty ryczałtu za styczeń wypada wcześniej niż termin wpłaty za grudzień. Niezły bajzel
DeklaracjaRoczna pisze:
> Zapytam ze zwyklej ciekawosci - skad Urzędy Skarbowe wiedzą jakie dane
> wpisac za nas do PIT-28?
KAS wypełni PIT-28 /bez DG/ na podstawie posiadanych danych....no właśnie, jakich.
Dane osobowe będzie miał.
Oprócz tego będzie miał tylko wpłaty podatku, będzie wiedział, że to nie DG-nie ma CEIDG i więcej nic.
Nie będzie miał przychodu - czyżby wyliczał go na podstawie wpłaconego PPE...?
Wg mnie - jeśli ryczałt był wpłacany zgodnie przez cały rok - może być OK.
Ale jednak chyba rozliczający PIT-28 będą musieli edytować ePIT....
To tylko takie pomysły ....:).
> Zapytam ze zwyklej ciekawosci - skad Urzędy Skarbowe wiedzą jakie dane
> wpisac za nas do PIT-28?
KAS wypełni PIT-28 /bez DG/ na podstawie posiadanych danych....no właśnie, jakich.
Dane osobowe będzie miał.
Oprócz tego będzie miał tylko wpłaty podatku, będzie wiedział, że to nie DG-nie ma CEIDG i więcej nic.
Nie będzie miał przychodu - czyżby wyliczał go na podstawie wpłaconego PPE...?
Wg mnie - jeśli ryczałt był wpłacany zgodnie przez cały rok - może być OK.
Ale jednak chyba rozliczający PIT-28 będą musieli edytować ePIT....
To tylko takie pomysły ....:).
Bartek pisze:
> To termin wpłaty ryczałtu za styczeń wypada wcześniej niż termin wpłaty za
> grudzień. Niezły bajzel
w styczniu płacisz za grudzień a w lutym za styczeń.
> To termin wpłaty ryczałtu za styczeń wypada wcześniej niż termin wpłaty za
> grudzień. Niezły bajzel
w styczniu płacisz za grudzień a w lutym za styczeń.
Bartek pisze:
> Ktoś się orientuje jak jest z PIT-28 (najem prywatny) za 2019 ? Bo widzę,że
> od 15 lutego mają być dostępne wstępnie wypełnione e-pity w tym 28, ale
> jaki jest termin płatności należności z niego wynikających ? Bo do tej pory
> był termin złożenia i płatności do 31.01. Gdzieś w sieci znalazłem,że
> koniec lutego,ale wolał bym to potwierdzić
Pisali coś ze pit 28 nie będzie jeszcze dostępny bo nie zdążyli.
chyba że coś przegapiłam. Gdzie nie czytam jedni drugim zaprzeczają, raz piszą że będzie wstępnie udostępniony i wypełniony, raz że jeszcze nie. Chyba że ktoś mnie oświeci w tym temacie.
Jak na razie mam problem ze wstawieniem wygenerowanego mikrorachunku z mojego pesela do banku bo mi pisze że jest błędny. ...
> Ktoś się orientuje jak jest z PIT-28 (najem prywatny) za 2019 ? Bo widzę,że
> od 15 lutego mają być dostępne wstępnie wypełnione e-pity w tym 28, ale
> jaki jest termin płatności należności z niego wynikających ? Bo do tej pory
> był termin złożenia i płatności do 31.01. Gdzieś w sieci znalazłem,że
> koniec lutego,ale wolał bym to potwierdzić
Pisali coś ze pit 28 nie będzie jeszcze dostępny bo nie zdążyli.
chyba że coś przegapiłam. Gdzie nie czytam jedni drugim zaprzeczają, raz piszą że będzie wstępnie udostępniony i wypełniony, raz że jeszcze nie. Chyba że ktoś mnie oświeci w tym temacie.
Jak na razie mam problem ze wstawieniem wygenerowanego mikrorachunku z mojego pesela do banku bo mi pisze że jest błędny. ...
justyna68 pisze:
> Bartek pisze:
> > To termin wpłaty ryczałtu za styczeń wypada wcześniej niż termin wpłaty za
> > grudzień. Niezły bajzel
>
> w styczniu płacisz za grudzień a w lutym za styczeń.
Ale to bez sensu w PIT-28 wpisuje sie kwote nalezna za grudzien i o nia podwyzsza sie kwota do zaplaty wynikajaca z PIT28... jak w styczniu zaplace za grudzien to rozliczajac 28 zaplace podwojnie za grudzien - raz w styczniu i drugi raz w ramach naleznosci wyynikajacej z PIT28
https://www.infakt.pl/blog/zmiany-w-ryc ... 2019-roku/ "zapłata zaliczki za grudzień lub IV kwartał w terminie do końca lutego." - wiem,ze to nie gofin itp,ale brzmi logicznie i zgodnie z tym jak to sie do tej pory odbywalo
Musze we wtorek do US zadzwonic :)
Bo wg mnie to w styczniu nie placi sie nic,a w lutym do 20 ryczalt za styczen 2020,a do konca lutego ryczalt za grudzien 2019 wynikajacy ze skladanego w okresie 15-29.02 PIT28
> Bartek pisze:
> > To termin wpłaty ryczałtu za styczeń wypada wcześniej niż termin wpłaty za
> > grudzień. Niezły bajzel
>
> w styczniu płacisz za grudzień a w lutym za styczeń.
Ale to bez sensu w PIT-28 wpisuje sie kwote nalezna za grudzien i o nia podwyzsza sie kwota do zaplaty wynikajaca z PIT28... jak w styczniu zaplace za grudzien to rozliczajac 28 zaplace podwojnie za grudzien - raz w styczniu i drugi raz w ramach naleznosci wyynikajacej z PIT28
https://www.infakt.pl/blog/zmiany-w-ryc ... 2019-roku/ "zapłata zaliczki za grudzień lub IV kwartał w terminie do końca lutego." - wiem,ze to nie gofin itp,ale brzmi logicznie i zgodnie z tym jak to sie do tej pory odbywalo
Musze we wtorek do US zadzwonic :)
Bo wg mnie to w styczniu nie placi sie nic,a w lutym do 20 ryczalt za styczen 2020,a do konca lutego ryczalt za grudzien 2019 wynikajacy ze skladanego w okresie 15-29.02 PIT28
Bartek pisze:
wg mnie to w styczniu nie placi sie nic,a w lutym do 20 ryczalt za styczen 2020,a do konca lutego ryczalt za grudzien 2019 wynikajacy ze skladanego w okresie 15-29.02 PIT28
Dokładnie tak - tylko termin w 2020r jest wyjątkowo do 02-03-2020 r . ze względu, że 29-02-2020 r. jest dniem wolnym.
wg mnie to w styczniu nie placi sie nic,a w lutym do 20 ryczalt za styczen 2020,a do konca lutego ryczalt za grudzien 2019 wynikajacy ze skladanego w okresie 15-29.02 PIT28
Dokładnie tak - tylko termin w 2020r jest wyjątkowo do 02-03-2020 r . ze względu, że 29-02-2020 r. jest dniem wolnym.
Witam
Co do zapłaty ryczałtu za grudzień to nic tu się (chyba) nie zmienia w stosunku do zasad obowiązujących w poprzednich latach (z wyjątkiem mikrorachunku). Co oznacza że:
"Podatnicy są obowiązani za każdy miesiąc obliczać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych i wpłacać go na rachunek urzędu skarbowego w terminie do dnia 20 następnego miesiąca, a za miesiąc grudzień - w terminie złożenia zeznania. Powyższa reguła nie zmusza podatnika, by za grudzień płacił podatek wyłącznie w tym samym dniu, w którym składana jest deklaracja PIT-28. Podatek ma być zapłacony „w terminie złożenia zeznania” – co oznacza, DO TERMINU ZŁOŻENIA ZEZNANIA - czyli że nie później niż 02.03.2020 r.
Dopuszczalne jest zatem zapłacenie podatku za grudzień w dowolnym momencie (styczeń, luty), byle przed ostatecznym terminem złożenia PIT-28.
Chyba że jest coś o czym nie wiem.... 🤔😀
Co do zapłaty ryczałtu za grudzień to nic tu się (chyba) nie zmienia w stosunku do zasad obowiązujących w poprzednich latach (z wyjątkiem mikrorachunku). Co oznacza że:
"Podatnicy są obowiązani za każdy miesiąc obliczać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych i wpłacać go na rachunek urzędu skarbowego w terminie do dnia 20 następnego miesiąca, a za miesiąc grudzień - w terminie złożenia zeznania. Powyższa reguła nie zmusza podatnika, by za grudzień płacił podatek wyłącznie w tym samym dniu, w którym składana jest deklaracja PIT-28. Podatek ma być zapłacony „w terminie złożenia zeznania” – co oznacza, DO TERMINU ZŁOŻENIA ZEZNANIA - czyli że nie później niż 02.03.2020 r.
Dopuszczalne jest zatem zapłacenie podatku za grudzień w dowolnym momencie (styczeń, luty), byle przed ostatecznym terminem złożenia PIT-28.
Chyba że jest coś o czym nie wiem.... 🤔😀