Programy Asystent i PITY IPS - czy naprawdę musimy???

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj
Optima

Re: Programy Asystent i PITY IPS - czy naprawdę musimy???

Post autor: Optima »

M.K. pisze:
> Coś jest nie tak skoro otwarcie MSSQL trwa tyle czasu. Gdzie jest
> zlokalizowana baza? Czy jest zainstalowany Native Client Serwer?
> Czy dużo jest zeznań?
>
> Łączenie przez internet po IP trwało pojedyńcze sekundy.

Zmierzyłem u siebie - łączę się z bazą danych przez sieć lokalną (1 gigową - co i tak nie ma znaczenia bo połączenie jest wykorzystywane w trakcie uruchamiania w okolicach 30 kilobitach). Typowa baza zainstalowana przez program PITy SQLite, ściągnięte do niej PITY za lata 2017 i 2018. Więc jest ich tam około 2 tysięcy sztuk. Nie.... nie... nie wszystkie są odpłatne... swoim klientom robię za darmo.
Działam na niej w sieci na 2 (czasami trzech) stanowiskach, mimo, że niby nie powinno.

Od naciśnięcia ikony IPS PIT do momentu pokazania listy podatników mija 7 sekund (zrobiłem trzy pomiary każdy miał siódemkę z przodu i jakieś setne sekundy).

MatysPio

Post autor: MatysPio »

Boloko pisze:
> Poprzednie wersje
> działały na tyle szybko, że to nie miało jak dla mnie większego znaczenia.
> W tej wersji poszedł Pan w bazy danych. Otworzenie bazy danych (MSSQL) u
> mnie chwilę trwa (do 1min) więc ten sposób zamykania rozliczenia jest mało
> efektywny.

U mnie od kliknięcia w ikonę do uruchomienia programu i załadowania bazy MSSQL mija 8 sek. ;)

bary77

Post autor: bary77 »

Optima pisze:
> A ja już trochę bawiąc się nowa wersją zapowiedziałem im, że za chwilę nie będą
> chciały myśleć o innym - niech tylko dadzą mu trochę czasu..
> I co?
> I już spróbuj im to zabrać... to po tobie (znaczy po mnie).

Właśnie w tym problem że dałem im trochę czasu, próbowałem i męczyłem się niestety. Może potrzeba więcej czasu im dać ale ja z czasem to krucho. O dziwo jednak nie miałem problemu z programem konkurencji o którym wspominałem, tam bardzo szybko "załapałem" zamysł twórców i ich logikę przy tworzeniu programu. Nie męczę się robiąc PITY choć oczywiście cały czas się uczę tego programu i trwa to dłużej niż w PIT-ach Pana Marcina.
U mnie w biurze też kilka osób robi PITY i nigdy nikogo nie musiałem PIT-ów uczyć, każdy łapał w mig o co chodzi, nawet mimo tego że co roku coś tam się zmieniało to i tak nie było problemów z obsługą. Dużą wygodą była praca na pojedynczych plikach - to ogromna zaleta PIT-ów. Każda baza danych stwarza ryzyko że kiedyś padnie, po prawie 30 latach pracy w księgowości już nie jedną bazę danych widziałem w rozsypce. Pojedyncze pliki dopóki ich nie skasujemy nie mają prawa się uszkodzić (no może jak dysk padnie ale wtedy wszystko pada).

> Ja już takie rzeczy przechodziłem z przesiadkami na kolejne Windowsy, na zmianę szaty
> graficznej mBanku czy aplikacji ING itd... rozumiem wieloletnie przyzwyczajenia - ale
> to jest tylko chwila niewygody - by później mieć lepiej (jeżeli mowa o programie o
> PITach - to większą automatyzację, czasami jak ktoś przyjdzie to tak mu szybko zrobię
> PIT, że wstyd za to brać pieniądze ;-o)

Jeśli miałoby być lepiej to czemu nie, także jestem za usprawnianiem sobie pracy i jak tylko się da to staram się wykorzystywać nowe technologie. Jednak jeśli mimo prób nie poczuję "chemii" do nowego produktu to nie lubię się zmuszać i wtedy z ulgą wracam do starych sprawdzonych rozwiązań. Program konkurencji mimo że tworzony przez inny zespół ludzi, przekonał mnie praktycznie od razu, więc to nie jest tak że mam blokadę na nowości - mógłbym na nim pracować (i pracuję bo tam od dawna można robić PIT-36), po prostu Asystent jaki PITY IPS nie przypadły mi do gustu. Jak widać nie tylko mnie...

markus

Post autor: markus »

Moje zdanie jest takie, przechodząc z Win 7 na Win 10 czytając różne fora było tak samo jak w tym wątku, a jednak wystarczyło trochę czasu i, przynajmniej ja nie wróciłbym już do siódemki.

Panie Marcinie, moje zdanie jest też takie, że co za dużo to niezdrowo, zapracuje się nam pan na "śmierć", program PIT IPS, program Asystent, Program PIT 2019 IPS, pytam sie po co tyle tego, skupić się na jednym, np. PITY IPS, dać możliwość wypełnienia darmowego nie 3, a 10 zeznań i po sprawie.

Przyzwyczajenie sie do programu to kwestia dnia, dwóch, jeżeli komuś to zabiera więcej czasu to nie napiszę co, żeby nikogo nie obrazić, ja powiem szczerze że też w pierwszej chwili nie byłem zadowolony z nowego programu i utyskiwałem że nie ma jak w poprzednich latach PIT-ów 2019, ale poświęciłem trochę czasu na testowanie i w tym samym dniu miałem wypełniony PIT-28.

Tak że Panie Marcinie, może warto by było zastanowić się nad licencją na 10 darmowych zeznań podatkowych i nie zawracać sobie głowy tymi pozostałymi tworami. :)

Tomasz M

Post autor: Tomasz M »

Dziękuję Panu Konopce - od lat robi pożyteczny program.
Nie wiem ile osób docenia wkład pracy.
Powinien dodać guziczek - podaruj 5 zł / 10 zł.
To nie duża kwota a mogła by zostać przeznaczona na coś dobrego.
Skoro ludzie skłonni są płacić ekstra za ślad węglowy to może znaleźliby się chętni na takie wsparcie.
Pozdrawiam

p.s jeden program a nie trzy - komercyjna i darmowa wersja

Boloko

Post autor: Boloko »

Rozumiem, że to było do mnie skierowane :)
M.K. pisze:
> Coś jest nie tak skoro otwarcie MSSQL trwa tyle czasu. Gdzie jest
> zlokalizowana baza? Czy jest zainstalowany Native Client Serwer?
> Czy dużo jest zeznań?
>
> Łączenie przez internet po IP trwało pojedyńcze sekundy.
Pewnie coś jest nie tak bo zmierzyłem u siebie i na poszczególnych komputerach do otwarcia bazy mam następujące czasy: 45sek., 29sek., 13sek. Baza MSSQL jest na Windows Serwer 2008 R2 postawiona a komputery robocze Windows 7. Zapewne to kwestia ustawień ale nie robi to aż takiego problemu abym miał się nad tym zbyt długo zastanawiać. Bazę mam wpisaną po nazwie serwera. Wpisanie jej po IP ciut zmniejsza czas logowania do bazy na 36 z pierwszego stanowiska ale to tez może być kwestia drugiego uruchomienia. Oczywiście Native Client jest wszędzie zainstalowany. Zeznań w bazie jest ok. 1200 z trzech lat.

Boloko

Post autor: Boloko »

Optima pisze:
Typowa baza zainstalowana przez program PITy SQLite, ściągnięte do ....
A wystarczy przeczytać ze zrozumieniem
"Otworzenie bazy danych (MSSQL) u mnie chwilę trwa (do 1min)"

Kusza

Post autor: Kusza »

M.K. pisze:

> Dziękuję także wszystkim tutaj piszącym. Zapewniam, że czytam z
> życzliwością.
> Sam nie lubię zmian ale zmiany same do nas przychodzą. Obawiam się że za
> niedługo Windowsy będą działały tylko on-line i wtedy pozostanie wyłącznie
> wersja w przeglądarce, a my zejdziemy do podziemia informatycznego.
>
> "Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Jeśli do czegoś
> przywykniemy, to trudno nam się od tego odzwyczaić"
> ( https://wsjp.pl/index.php?id_hasla=8218 )

Panie Marcinie,
-Ja rownież od lat pracuję na Pana programie. Wiem, że zmiany są potrzebne i muszą nastąpić, jednak liczyłam, że przy takim nagromadzeniu zmian jakie zafundował nam ustawodawca, oraz skróceniu terminów nie dojdzie jeszcze do zmiany przyzwyczajeń dotyczących Pana programu. I konieczności nauki obsługi nowego, dlatego z niecierpliwością czekam na PITY2019 w starej wersji. Pozdrawiam

M.K.

Post autor: M.K. »

Stary PITy 2019 w wersji testowej jest do pobrania (wyżej na forum).

marweg

Post autor: marweg »

I ja też dołączę się do pisania o minusach IPS. To przede wszystkim prędkość jak w dosie obsługa klawiaturowa brak bazy danych. W locie robiło się pit za pitem. A tutaj łączenie z bazą danych trwa, import z poprzedniego zeznania trwa, zapisanie trwa, wydruk i otwarcie okna trwa i teraz tak jak to się wszystko zliczy to jeden pit to nie minuta a 5 minut . Pitów 50 na dzień i zaczyna się problem z czasem. Panie Marcinie przez bazę danych to trwa a to ma być szybko jak zwykle. I teraz pytanie jak mamy IPS to możemy zrobić eksport do pit2019?? Aby to co już zrobione można wrzucić do PIT2019? A może tak ankietę zrobić kto za PIT IPS a kto za PIT20..?

Zablokowany