PITY 2019 czy jest szansa na wersję ostateczną?

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj
bary77

PITY 2019 czy jest szansa na wersję ostateczną?

Post autor: bary77 »

Pytam bo cały czas PITY 2019 są w wersji testowej która dość często się wiesza i wymaga restartu. Być może jest to związane z wersją przeznaczoną do nieodpłatnego dokonywania rozliczeń? Program wykrył od pewnego czasu, że rozliczeń jest więcej i pojawia się okno z informacją o nieodpłatnym wykorzystaniu programu itp. Co roku od lat płacę regularnie za wersję licencjonowaną dla biur rachunkowych ale nigdy wcześniej jeszcze nie pracowałem tak długo na wersji testowej. W tym roku Pan Marcin wstrzymał się z zakończeniem programu to i ja się wstrzymuję z zapłatą bo nie mam pewności czy ta wersja finanalna w ogóle ujrzy światło dzienne (jak dotąd jedyny termin 15 lutego jaki autor sam sobie narzucił został sporo przekroczony). Wiem, że w ramach opłaty mogę używać PITY IPS i ASYSTENTA ale nie chcę ich używać, nie interesuje mnie zakup tamtych programów a jedynie PITy 2019.
Zatem pytanie do Pana Marcina - czy i kiedy zamierza zakończyć PITy 2019? Jeśli nie przewiduje Pan w tym roku dalszej pracy nad tym programem to czy można prosić o zdjęcie ograniczeń na wersji testowej tak aby program nie wieszał się i szybciej otwierał.

M.K.

Re: PITY 2019 czy jest szansa na wersję ostateczną?

Post autor: M.K. »

Muszę sprostować. Termin 15 lutego to był termin oddania PIT-36 w programie PITy IPS, a program PITy 2019 miał być oddany po dopiero ukończeniu PITy IPS. Termin udało się dotrzymać.

Właśnie siadłem do komputera aby poprawić w nim błędy zgłoszone przez testerów i w tym tygodniu puścić wersję "ostateczną".
Tak, to zależy wyłącznie ode mnie, a ja mam po prostu już coraz mniej siły i przez to czasu na robienie w kółko tego samego.

Szkoda że uparł się Pan wyłącznie na stary program i koniec. Wystarczyłby dzień aby przyswoić sobie obsługę nowej otoczki, bo samo wypełnianie PIT-ów jest praktycznie takie samo. Zawierają to co było istotą i wyróżniało program, a zgłaszane braki uzupełniamy. Pisanie nowego programu to praca zespołowa i naprawdę możemy go dopieścić że "mucha nie siada", a samych pomysłów udoskonaleń na tym forum jest już sporo.

Właściwie to przykro, że po tylu latach współpraca kończy się na oczekiwaniach w jedną stronę. Zapłata za licencję to nie wszystko.

Rozpisałem się zamiast usuwać usterki...

M.K.

bary77

M.K. pisze:
> Muszę sprostować. Termin 15 lutego to był termin oddania PIT-36 w programie
> PITy IPS, a program PITy 2019 miał być oddany po dopiero ukończeniu PITy
> IPS. Termin udało się dotrzymać.

Przepraszam ale przy tylu programach jakie postanowił Pan w tym roku wypuścić nie zorientowałem się jakiego z nich dotyczy termin 15 lutego

> Właśnie siadłem do komputera aby poprawić w nim błędy zgłoszone przez
> testerów i w tym tygodniu puścić wersję "ostateczną".
> Tak, to zależy wyłącznie ode mnie, a ja mam po prostu już coraz mniej siły
> i przez to czasu na robienie w kółko tego samego.

Nie dziwię się skoro tworzy Pan 3 programy jednocześnie o "tym samym" zamiast zrobić jeden ale zawierający np.moduł asystenta i dopracować wersję PITy 20XX tak aby jeden program obsługiwał kolejne lata. Nie znam się, programistą nie jestem, ale dla waszego doświadczonego zespołu nie powinno być problemu aby w jednym programie dokonywać wyboru roku który chcemy rozliczyć? Kolejne lata aktualizowałyby się poprzez moduł automatycznej aktualizacji, to chyba było możliwe do zrobienia w PITach 20XX?

> Szkoda że uparł się Pan wyłącznie na stary program i koniec. Wystarczyłby
> dzień aby przyswoić sobie obsługę nowej otoczki, bo samo wypełnianie PIT-ów
> jest praktycznie takie samo.

Z używaniem programu jest jak w związku z kobietą - albo się spodoba od samego początku i od razu jest "to coś" albo niestety. Co z tego, że ma dużo do powiedzenia i do tego mądrze :), dobrze gotuje i zajmuje się domem jak wizualnie nie jest atrakcyjna a do tego "jej obsługa bywa zbyt uciążliwa"? Z PITami IPS jest podobnie - mimo zalet nie jest mi z nimi po drodze z kilku powodów: Po pierwsze miłości od pierwszego wejrzenia nie było z powodu zbyt uciążliwej obsługi i zastosowania innych mechanizmów importu, innych od tych do których nas Pan przyzwyczaił. Po drugie nie polubiłem go także dlatego, że pracuje na bazie danych które są zawodne, praca na osobnych plikach była bezpieczniejsza i czytelniejsza. Lubię proste i przyjazne rozwiązania, zawsze wybieram najkrótszą drogę do celu.

> Właściwie to przykro, że po tylu latach współpraca kończy się na oczekiwaniach w jedną stronę. Zapłata za licencję to nie wszystko.

Nie wiem jakie ma Pan oczekiwania od użytkowników programu jako jego twórca. Doceniałem go wielokrotnie, chwaliłem za prostotę i zawsze aktualne rozwiązania. Uczestniczę dość aktywnie na forum i dzielę się moimi spostrzeżeniami i podsuwam propozycje nowych rozwiązań. Jak dodać do
tego, że co roku opłacam licencję to jakie jeszcze oczekiwania można mieć od użytkowników? Żeby przyjmowali nowe rozwiązania bez słowa krytyki i chwalili za wybór niezbyt szczęśliwych rozwiązań?

> Rozpisałem się zamiast usuwać usterki...

Ja też się rozpisałem zamiast pracować...
Pozdrawiam serdecznie autora :)

Optima

Post autor: Optima »

bary77 pisze:
> Nie dziwię się skoro tworzy Pan 3 programy jednocześnie o "tym samym"
> zamiast zrobić jeden ale zawierający

Z tego co tu swego czasu pisał p. Marcin - to PITy20XX pisze osobiście i samodzielnie. I już chyba ostatni rok.

Pozostałe programy piszą inne (młodsze jak chyba wspomniał) osoby. Są to niezależne "projekty".

Ja też się przesiadłem po kilkunastu latach na PITy IPS. Tez na początku psioczyłem.... żeby tylko ja - ale wszystkie moje pracownice.
Teraz... jak otwieram czasami PITy2018... to wydają mi się tak archaiczne i zwykłe - że już w życiu bym nie wrócił.
Ale... walka z przyzwyczajeniem jest bardzo trudnią więc cię rozumiem po troszku.
Ale brak chęci próby przejścia na PIT IPS trochę martwi.
Jaką masz alternatywę na przyszłość? Przesiąść się na inny program? To przecież tez się go musisz uczyć od nowa - a czy będzie lepszy?
Nie wiem.
Wiem na pewno - nie będzie korzystał z PITów z poprzednich lat - a to jest moc PIT IPS.
Robiąc PIT odpłatnie - aż czasami wstyd mi kasować za PIT, który z wydrukiem zajmuje mi góra 3 minuty - a który podatnik miałby rozliczony przez fiskusowy Twój e-PIT

Mam pytanie - a jak za rok nie będzie już PITy2020 - tylko PIT IPS, co zamierzasz?
Bo ja (my w biurze) mamy przejście na "nowe" już za sobą. W przyszłym roku z marszu zaczniemy normalnie pracować na PIT IPS.

bary77

Ale ja przecież próbowałem przesiąść się na PITY IPS, miałem dwie próby ale bez powodzenia niestety :(
Jeśli Pan Marcin nie będzie kontynuował serii PITY 20XX to pewnie jeszcze raz dam szansę PIT-om IPS albo (co bardziej pewne) skorzystam z programu konkurencji E-PITY który (o czym wspominałem w poprzednich postach a'propos innego tematu) jest tak samo intuicyjny jak PITY 20XX i nauka tego programu trwała tyle co zrobienie pierwszego PIT-a. Pocieszające jest więc, że można włączyć nowy program i nie psioczyć (co i widzę Tobie także się zdarzało przy PIT-ach IPS). Spróbuj dla testów i włącz go na chwilę, nie namawiam żebyś przechodził do konkurencji tylko po prostu przekonaj się, że można użyć po praz pierwszy programu i nie psioczyć pod nosem. Masz wrażenie jakbyś go już znał bo wszystko jest na swoim miejscu. Czy nie można było tak w PIT-ach IPS? Czy każdy kto przesiada się z PITy20XX na PITy IPS musi psioczyć? Czy to zaleta tego programu czy raczej wynik kiepskiego projektu i słabej wizji programu prostego i intuicyjnego, czyli głównych (obok pewności rozliczeń) zalet PIT-ów 20XX?

Przepraszam Panie Marcinie za mocne słowa o słabym projekcie ale może czas spojrzeć prawdzie w oczy. Skoro dwóch (conajmniej!) użytkowników często lub bardzo często korzystających z tego programu musiało psioczyć po przesiadce na PITY IPS (jeden nadal nie dał się niestety przekonać) to chyba projekt nie był dziełem sztuki.

Optima

e-PITy używa(łe)m. PIerwszy raz rok temu - z tego samego powodu co w tym roku: na początku roku gry pierwsi klienci przychodzili - a PITów IPS ciągle nie było.
Teraz czasami jak mam PIT-11 z przekroczonym dochodem zwolnionym dla osób <26 lat
Ale.. e-PITy inaczej liczą z takiego PIT-11 niż ministerialny Twój e-PIT. Hmmm ;-(
Więc jak mam możliwość dla tych przekroczonych <26 lat - loguję się na fiskusowy Twój e-PIT i bezczelnie przepisuję dane do PIT IPS ;-)
A jak nie ma - to robię w e-PITY

bary77

Optima pisze:
> e-PITy inaczej liczą z takiego PIT-11 niż ministerialny Twój e-PIT. Hmmm ;-(

Co to znaczy "inaczej"? Dochód zwolniony w PIT-37 do pozycji 36-39 wpisuję jako sumę z pól 36, 41, 87 (umowa o pracę) oraz 55 i 88 (umowa zlecenie). Kwotę podatku wykazaną w polach 40 lub 58 wykazuję jako zaliczkę pobraną przez płatnika do odpowiedniego źródła (podlega zwrotowi). I tak właśnie robią e-PITY gdy skorzystamy najpierw z wpisania danych do PIT-11. Ministerialnych e-PITów nie testowałem pod tym kątem ale czy można to zrobić inaczej?

Optima

Ale ja piszę o sytuacji gdy wykazane przychody zwolnione dla osób poniżej 26 roku życia, wykazane w części G formularza PIT-11 (pola 87 i 88) przekraczają kwotę 35 636,67 zł
Np. jest tam kwota (pole 87): 47901,47 zł
Oczywiście dane w wierszu 1 i 2 części E formularza PIT-11
Oraz mamy składki społeczne i zdrowotne wykazane w wszystkich 6 polach (po 3 FUS i po 3 FUZ): czyli 69-74 z PIT-11

e-PITy inaczej obliczają składki FUS i FUZ (od nadwyżki) niż "Twój e-PIT" przygotowany przez ministerstwo finansów.

A ty jak sobie radzisz z takimi PITami? Chyba, że masz szczęście i taki ci się nie trafił. Mi już kilka... bo jeden duży pracodawca chyba w ogóle tego nie monitorował oraz miałem kogoś kto pracował równocześnie u dwóch pracodawców: osobno u żadnego nie przekroczył limitu - ale po zsumowaniu - już tak.

bary77

Jak dotąd nie trafił mi się taki młody klient zarabiający ponad limit. Na szczęście PITy 2019 sygnalizuje, że kwota została przekroczona (testowałem) więc jestem spokojny, nikogo nie przegapiłem :)
Zgłaszałeś/aś do pomocy technicznej e-PITów, że coś jest nie tak z tymi obliczeniami?

Optima

Nie.
Bo tamten program traktuję marginalnie.
A każdy taki przypadek zrobiłem przez przekopiowanie z Twój e-Pit, żeby było zgodnie z tym co mają w systemiw US.
Różnica w zwrocie byłą do kilkunastu złotych.
Więc... nie jest to takie nic.
Dlatego ciągle czekam na PIt-11(25) w IPS PIT

Zablokowany