Pit małoletniego dziecka
Pit małoletniego dziecka
Jak wysłać z programu pit za małoletnie dziecko ( 17 lat uczeń z praktyczna nauka zawodu ) zaznanie podpisuje rodzic.Czy przy wysyłce wpisac przychód rodzica za 2019 ? Kto może wysyłał takie zeznanie podatkowe ?
Re: Pit małoletniego dziecka
Rozliczenia za małoletniego nie powinno się rozliczać elektronicznie. Tym niemniej ja pytałem w swoim US i powiedzieli, że można i na razie mi przyjmują.
Jako przychód za 2019 wpisujesz 0 jeśli nie miał przychodów w 2019 lub przychód który miał.
Jako przychód za 2019 wpisujesz 0 jeśli nie miał przychodów w 2019 lub przychód który miał.
U mnie wzywają do złożenia papierowego z podpisem rodzica.
A przy okazji: ten małoletni jako <26r. życia ma jakieś przychody opodatkowane, że musisz składać pit?
A przy okazji: ten małoletni jako <26r. życia ma jakieś przychody opodatkowane, że musisz składać pit?
Za małoletniego trzeba złożyć rozliczenie bo US w Twój e-pit takich nie przygotowywuje.
snykwa pisze:
> Za małoletniego trzeba złożyć rozliczenie bo US w Twój e-pit takich nie
> przygotowywuje.
Pytałem czy ma jakieś dochody podlegające opodatkowaniu - bo może Ania chce złożyć PIT niepotrzebnie.
> Za małoletniego trzeba złożyć rozliczenie bo US w Twój e-pit takich nie
> przygotowywuje.
Pytałem czy ma jakieś dochody podlegające opodatkowaniu - bo może Ania chce złożyć PIT niepotrzebnie.
A czy jest nie jest tak, że bez względu na to czy dochody są zwolnione czy opodatkowanie to PIT małoletniego trzeba rozliczyć samemu, ponieważ nie jest rozliczany w usłudze TeP?
Nie jest tak.
Odpowiedz masz na oficjalnej stronie:
https://www.podatki.gov.pl/pit/ulgi-odl ... a-mlodych/
Cytat:
---->>> "Jeśli uzyskałeś tylko przychody, które w całości są objęte ulgą, nie masz obowiązku złożenia zeznania podatkowego (PIT-36 albo PIT-37).<<---
Zeznanie składasz, jeśli wystąpiły dodatkowe okoliczności, np. oprócz przychodów objętych ulgą uzyskałeś dochody podlegające opodatkowaniu na ogólnych zasadach według skali podatkowej. Wówczas dla celów informacyjnych w zeznaniu wykazujesz również przychody objęte ulgą."
Odpowiedz masz na oficjalnej stronie:
https://www.podatki.gov.pl/pit/ulgi-odl ... a-mlodych/
Cytat:
---->>> "Jeśli uzyskałeś tylko przychody, które w całości są objęte ulgą, nie masz obowiązku złożenia zeznania podatkowego (PIT-36 albo PIT-37).<<---
Zeznanie składasz, jeśli wystąpiły dodatkowe okoliczności, np. oprócz przychodów objętych ulgą uzyskałeś dochody podlegające opodatkowaniu na ogólnych zasadach według skali podatkowej. Wówczas dla celów informacyjnych w zeznaniu wykazujesz również przychody objęte ulgą."
Zgoda, ale to dotyczy ulgi dla młodych, nie małoletnich. Niestety interpretacje są różne w tej kwestii. Nawet dzwoniąc do tego samego US, rozmawiając z różnymi Paniami otrzymałam różne odpowiedzi: 1) nie, nie trzeba 2) tak, trzeba, ponieważ za 2019 rok usługa TeP nie rozliczyła wszystkich małoletnich.
Czyli czeski film, nikt nic nie wie :)
Czyli czeski film, nikt nic nie wie :)