Karta podatkowa

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
Wira

Karta podatkowa

Post autor: Wira »

Cześć,
Mam pytanie odnośnie karty podatkowej.
Na 2021 rok otrzymałem decyzję, że mogę opłacać podatek w formie karty podatkowej. Decyzję otrzymałem 1 marca. Wysokość karty podatkowej wyliczono mi na 75 zł gdyż dodatkowo jestem zatrudniony na umowe o pracę w innym zakładzie. Teraz nie wiem czy od tych 75 zł odliczam jeszcze składkę ZUS zdrowotną, którą płace co miesiąc jako osoba prowadząca działalność(i wykazuję to na koniec roku w PIT 16A) i wtedy miesięcznie do zapłaty wychodzi 0 zł czy ta kwota określona w piśmie jest ostateczną i wtedy płacę 75 zł podatku + osobno 381,81 zł ZUS zdrowotną?

Czech

Re: Karta podatkowa

Post autor: Czech »

Nie widziałem twojej decyzji, ale zazwyczaj było tak, że określała ona tylko wysokość podatku, a nie dotyczyła nigdy składek ZUS.
Poczytaj dobrze i jeżeli nie znajdziesz informacji o składce zdrowotnej, to płacąc co miesiąc 381,81 nie musisz już płacić podatku.
Nie spotkałem się z tym aby fakt, że jesteś dodatkowo zatrudniony na umowę o pracę wpływał na wysokość stawki karty podatkowej ?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

jw.
uwagi:
- płacisz 9% składki zdrowotnej odliczasz 7,75%

...piszesz...dodatkowo jestem zatrudniony na umowę o pracę w innym zakładzie

- będziesz mógł nieodliczone zdrowotne odliczyć od podatku z umowy o pracę

minusy
-nie rozliczysz się z małżonkiem
- nie skorzystasz z preferencyjnego rozliczenia dla osób samotnie wychowujących dzieci.

Wira

Post autor: Wira »

W decyzji jest napisane:

"ustalam wysokość zryczałtowanego podatku dochodowego od osób fizycznych opłacanego
w formie karty podatkowej - wysokość stawki karty podatkowej na rok podatkowy 2021
dla prowadzącego działalność w zakresie: Działalność usługowa - Naprawa i konserwacja
urządzeń elektronicznych, stawka bazowa: 373,00 zł,
numer z tabeli: 21
stawkę miesięczną na kwotę 373,00 zł
(trzysta siedemdziesiąt trzy zł)
uwzględniono:
OBNIŻKI
obniżkę o 80,00 % w kwocie : 298,40 zł - wskazanego w art. 27 ust. 5) tj. w przypadku
podatników świadczących usługi, którzy jednocześnie zatrudnieni są w pełnym wymiarze czasu
pracy i nie zatrudniają pracowników oraz osób, o których mowa w art. 25 ust. 6 ustawy -
dotyczy Tabeli I
PODWYŻKI
Brak
podwyżki i obniżki RAZEM: -298,40 zł
miesięczną należność po uwzględnieniu obniżek i podwyżek
ustalono na kwotę: 75,00 zł
(siedemdziesiąt pięć zł)"

Na przedostatniej stronie znajduje się także taki wpis:
"Ponadto:
Na podstawie art. 31 ust. 5 ustawy podatnicy płacą podatek dochodowy w formie karty
podatkowej pomniejszony o zapłaconą składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Kwota składki na
powszechne ubezpieczenie zdrowotne, o którą pomniejsza się kartę podatkową, nie może
przekroczyć 7,75% podstawy wymiaru tej składki, określonej w odrębnych przepisach."

Czy wychodzi na to, ze od 75 odliczam składkę zdrowotną i do zapłacenia wychodzi 0 zł. Składka zdrowotna wynosi 381,81 zł (do odliczenia 328,78 zł) w związku z tym gdy będą składał PIT 16A w wartościach odliczonej składki będę wpisywać 75 zł? Dodatkowo miesięcznie zostanie 253,78 zł do odliczenia za rok w PIT 37?

Czech

Post autor: Czech »

Wira pisze:

> Czy wychodzi na to, ze od 75 odliczam składkę zdrowotną i do zapłacenia
> wychodzi 0 zł. Składka zdrowotna wynosi 381,81 zł (do odliczenia 328,78 zł)
> w związku z tym gdy będą składał PIT 16A w wartościach odliczonej składki
> będę wpisywać 75 zł? Dodatkowo miesięcznie zostanie 253,78 zł do odliczenia
> za rok w PIT 37?

Tak wychodzi ;)) - dzięki za przytoczenie art.27 ust.5 - nie znałem tej obniżki.

Zablokowany