Witam: Przy odliczeniu ulgi rehabilitacyjnej samochodowej na dziecko niepełnosprawne 17 lat
-pit-0 wydatki na cele rehabilitacyjne używanie samochodu w dodatkowej informacji jest zapis
- dziecko niepełnosprawne które nie ukończyło 16 roku życia.
Pytanie. jak mam to rozumieć jeżeli ma więcej jak 16 lat, to ulga się nie należy.
Czy się należy jeżeli dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają dwunastokrotności kwoty renty socjalnej.
Trochę się pogubiłem rozumowaniem zapisu .
Proszę o informacje .
Pozdrawiam Tolek.
ulga rehabilitacyjna
Re: ulga rehabilitacyjna
witaj Tolek
Jak zapewne wiesz dzieci do lat 16 nie mają orzekanego stopnia niepełnosprawności
tylko mają orzeczenie o niepełnosprawności.
Natomiast powyżej 16 lat obowiązuje orzeczenie o stopniu i rodzaju niepełnosprawności.
I wszędzie przy uldze oraz orzeczeniach dzieci do lat 16 są wymieniane osobno.
Myślę, że tu o to chodzi.
Ulgę stosujemy wobec nich standardowo......wg mnie...))..
Jak zapewne wiesz dzieci do lat 16 nie mają orzekanego stopnia niepełnosprawności
tylko mają orzeczenie o niepełnosprawności.
Natomiast powyżej 16 lat obowiązuje orzeczenie o stopniu i rodzaju niepełnosprawności.
I wszędzie przy uldze oraz orzeczeniach dzieci do lat 16 są wymieniane osobno.
Myślę, że tu o to chodzi.
Ulgę stosujemy wobec nich standardowo......wg mnie...))..
witaj wla.gle. Powodzenia w nowym Roku.
- dzięki za odpowiedz.
- dzięki za odpowiedz.
Jeżeli dziecko ma powyżej 16 lat to orzeczenie o niepełnosprawności uzyskane na dziecko traci ważność w chwili ukończenia 16 roku życia. Wtedy trzeba uzyskać już orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Jeżeli dziecko ukończyło 16 rok życia w 2021 roku to odliczyć sobie na używanie samochodu w 2021 r. na dziecko można. Jeżeli jest inaczej to niestety nie.