Rozliczyła PIT-37 z ulgą termomodernizacyjną i coś mi się nie zgadza.
Żona podatnik:
przychód (emerytura bez KPU) 44.423,29, zaliczka 1736, zdrowotne 3.998,10 zł
małżonek: przychód 51.719,44 (emerytura + praca), KPU 1800 zł, zaliczka 2.506, społeczne 3.644,58, zdrowotne 4,287,06.
Wydatek na termomodernizację faktura na męża (dom wspólną własnością) 69.288,54 zł
Program odliczył termomodernizację 46.274,86
Odliczył tyle ile mógł od niego (dochód 49 919,44 - społeczne 3.644,58 zł = 46.274,86 zł)
A co z żoną? Czy od niej nie powinno się odjąć różnicy? razem mieli dochód powyżej wydatkowanych 69 tyś
Może to jest dobrze, a może muszę coś zaznaczyć?
W tym roku też już wydatkowali na termomodernizację ponad 50 tyś zł, jak do tego podejść?
Ulga termomodernizacyjna
Re: Ulga termomodernizacyjna
WITAM; Wg mnie wszystko jest dobrze.
Zwrotu przecież jest tyle, ile wynosi wasz wspólny podatek.
Moim zdaniem dobrze że odliczenie jest tylko po jednej stronie.
bo jeżeli by było po obu stronach . To niepotrzebnie powiększylibyście sobie limit odliczenia 69 tyś
a zwrot i tak byłby taki sam.
W tym roku byłoby dobrze faktury przepisać na drugiego współmałżonka.
Pozdrawiam Tolek.
Zwrotu przecież jest tyle, ile wynosi wasz wspólny podatek.
Moim zdaniem dobrze że odliczenie jest tylko po jednej stronie.
bo jeżeli by było po obu stronach . To niepotrzebnie powiększylibyście sobie limit odliczenia 69 tyś
a zwrot i tak byłby taki sam.
W tym roku byłoby dobrze faktury przepisać na drugiego współmałżonka.
Pozdrawiam Tolek.
Wiem, że to najlepsze rozwiązanie i że resztę może wykorzystać w 3 następnych latach, tylko, czy nie ma obowiązku odliczania od dochodu ich obojga, jak małżonkowie rozliczają się razem? Bo program odjął ulgę tylko do wysokości męża dochodów, może trzeba coś odhaczyć?
Już wiem, na infolinii wyjaśnili mi, że do PIT-37 wpisujemy wydatek po połowie, pół u żony, pół u męża. Niewykorzystaną część ujmujemy w przyszłym roku też po połowie. Pozdrawiam i dziękuję:)
Witam: Nie tak to działa jak piszesz. Faktura jest na męża i nie ma obowiązku odliczenia po połowie .
Obecnie mąż dokonał odliczenia wydatku 46 tyś. zostało mu do odliczenia ok.7 tyś w następnym roku.
A ty masz zachowaną całą pule do odliczenia 53tyś
Jeżeli odliczycie po połowie 34.644 , to zostanie wam na następny rok do odliczenia tylko po 18 356
A zwrot i tak sie nie zmieni. A tylko pula sie zmarnuje.
Niestety obecnie odliczenia w całości zwrotu są tylko dla bogatych .
Pozdrawiam Tolek.
Obecnie mąż dokonał odliczenia wydatku 46 tyś. zostało mu do odliczenia ok.7 tyś w następnym roku.
A ty masz zachowaną całą pule do odliczenia 53tyś
Jeżeli odliczycie po połowie 34.644 , to zostanie wam na następny rok do odliczenia tylko po 18 356
A zwrot i tak sie nie zmieni. A tylko pula sie zmarnuje.
Niestety obecnie odliczenia w całości zwrotu są tylko dla bogatych .
Pozdrawiam Tolek.
Faktycznie, ma Pan rację, dobrze, że jeszcze nie wysłałam, koryguję i pozdrawiam:)