Termin płatności PIT-28
Re: Termin płatności PIT-28
Chyba że jest coś o czym nie wiem.... 🤔😀
Wszystko OK - nikt nikomu nie zabrania wyliczyć sobie wcześniej podatek i wpłacić.....
Tytułem płatności zaznaczyć PIT-28...
Wszystko OK - nikt nikomu nie zabrania wyliczyć sobie wcześniej podatek i wpłacić.....
Tytułem płatności zaznaczyć PIT-28...
Czy PIT-28 za 2019 będzie dostępny od 7 stycznia ?
Taki termin wyznaczyłem. Jeśli jednak testy jakości nie będą pomyślne to się opóźni.
Z tym terminem płatności i składania zeznania PIT-28 za 2019 jest tak że nikt, nikomu nie broni złożyć zeznanie roczne i zapłacić za grudzień chociażby na początku stycznia, rzecz jest tylko w tym że jeżeli się ma nadpłatę to US swój termin na zwrot bedzie liczyć od 15 lutego.
M.K. pisze:
> Taki termin wyznaczyłem. Jeśli jednak testy jakości nie będą pomyślne to
> się opóźni.
Witam
Więc chyba się nie udało wypuścić dzisiaj programu ?
> Taki termin wyznaczyłem. Jeśli jednak testy jakości nie będą pomyślne to
> się opóźni.
Witam
Więc chyba się nie udało wypuścić dzisiaj programu ?
Witajcie!
Proszę o poradę - jak rozliczyć PIT-28 za najem okazjonalny, gdy zaliczka za grudzień 2019 została zapłacona w grudniu 2019?
-Czy powinna być gdzieś wykazana, że została wpłacona czy raczej nie?
-Czy w tej sytuacji na koncie podatnika będzie widniała nadpłata i będzie do zwrotu?
-Czy trzeba zamieszczać prośbę o zwrot czy przekazanie na poczet przyszłych zaległości podatkowych?
Jak ten problem rozwiązać?
Proszę o poradę - jak rozliczyć PIT-28 za najem okazjonalny, gdy zaliczka za grudzień 2019 została zapłacona w grudniu 2019?
-Czy powinna być gdzieś wykazana, że została wpłacona czy raczej nie?
-Czy w tej sytuacji na koncie podatnika będzie widniała nadpłata i będzie do zwrotu?
-Czy trzeba zamieszczać prośbę o zwrot czy przekazanie na poczet przyszłych zaległości podatkowych?
Jak ten problem rozwiązać?
czy ktoś może mi pomóc w tej kwestii?
Jeżeli nie masz długów to extra-wpłata jest nadpłatą.
Zaliczki za grudzień się nie wpłaca. Płaci się zaliczki począwszy od stycznia do listopada do dnia 20-tego następnego miesiąca.
Ostatnią 11-stą zaliczkę należy więc wpłacić w grudniu za listopadowe przychody.
Grudzień zostaje rozliczony dopiero w zeznaniu rocznym PIT-28. Wpłaca się kwotę "wynikowo" czyli tyle ile brakuje za cały rok po odliczeniu wpłaconych zaliczek.
Musisz więc zrobić rozliczenie PIT-28 tak jakbyś nie wpłacał za grudzień. Wynik porównaj do extra-wpłaty grudniowej i będziesz wiedział ile dopłacić, lub ile będzie do zwrotu.
Kwestia zaliczenia ewentualnej nadwyżki na poczet przyszłych należności lub do zwrotu trzeba uzgodnic w swoim US , gdyż w niektórych US wystarczy telefoniczna dyspozycja a w innych trzeba pisać podanie.
Zaliczki za grudzień się nie wpłaca. Płaci się zaliczki począwszy od stycznia do listopada do dnia 20-tego następnego miesiąca.
Ostatnią 11-stą zaliczkę należy więc wpłacić w grudniu za listopadowe przychody.
Grudzień zostaje rozliczony dopiero w zeznaniu rocznym PIT-28. Wpłaca się kwotę "wynikowo" czyli tyle ile brakuje za cały rok po odliczeniu wpłaconych zaliczek.
Musisz więc zrobić rozliczenie PIT-28 tak jakbyś nie wpłacał za grudzień. Wynik porównaj do extra-wpłaty grudniowej i będziesz wiedział ile dopłacić, lub ile będzie do zwrotu.
Kwestia zaliczenia ewentualnej nadwyżki na poczet przyszłych należności lub do zwrotu trzeba uzgodnic w swoim US , gdyż w niektórych US wystarczy telefoniczna dyspozycja a w innych trzeba pisać podanie.
Można zapłacić zaliczkę za grudzień nawet w grudniu, ale wg mnie musi to być wynikiem rozliczenia całego roku -czyli płacimy za grudzien wg danych z PIT-28.
Na marginesie artykuł jest z poprzedniego roku - terminy w tym roku sa trochę inne.
Na marginesie artykuł jest z poprzedniego roku - terminy w tym roku sa trochę inne.