Import danych z programu PITy 2017 2018
Re: Import danych z programu PITy 2017 2018
Zmieniłem format daty na ten z kropkami mając nadzieję że błąd wyjdzie ale u nas działa nadal poprawnie.
Co może być jeszcze ustawionego w Windows inaczej niż standardowo?
Co może być jeszcze ustawionego w Windows inaczej niż standardowo?
Zmieniłem bazę danych na domyślną SQLite zapisaną na dysku lokalnym komputera i działa, import z porogramu PITy 2017 oraz PITY 2018 również.
Zatem problem, który opisałem występuje tylko kiedy używam bazy danych MSSQL, która znajduje się na serwerze w sieci lokalnej. Czyli może to jest problem z formatem daty na serwerze? Tam jest ustawione 2020-01-08. Połączenie do bazy działa dobrze - klikam testuj i otrzymuje informację: Połączenie zakończone sukcesem. Na komputerach podłączonych do serwera MSSQL również widzę stworzone PITy.
Zatem problem, który opisałem występuje tylko kiedy używam bazy danych MSSQL, która znajduje się na serwerze w sieci lokalnej. Czyli może to jest problem z formatem daty na serwerze? Tam jest ustawione 2020-01-08. Połączenie do bazy działa dobrze - klikam testuj i otrzymuje informację: Połączenie zakończone sukcesem. Na komputerach podłączonych do serwera MSSQL również widzę stworzone PITy.
Też sprawdzałem z MS-SQL ale nie zwróciłem uwagi na format daty serwera. To nowy trop. Dziękuję! Sprawdzę jak najszybciej.
Jaka jest wersja serwera MS-SQL?
SQL Server 2012 SP3 11.0.6020.0
Domyślny format daty serwera dla bazy danych wymuszany jest automatycznie przez ustawienie parametru Collation.
Prawdopodobnie serwer na którym utworzono bazę programu ma ustawiony domyślnie inny sposób sortowania.
Pity IPS do prawidłowego działania wymagają ustawienia Collation = Polish_CI_AS
Doraźnie można to ustawić dla danej bazy DatabaseName –> Properties
Następnie opcje i z listy wybieramy Polish_CI_AS.
Docelowo poszukamy możliwości automatycznego definiowania tego parametru.
Prawdopodobnie serwer na którym utworzono bazę programu ma ustawiony domyślnie inny sposób sortowania.
Pity IPS do prawidłowego działania wymagają ustawienia Collation = Polish_CI_AS
Doraźnie można to ustawić dla danej bazy DatabaseName –> Properties
Następnie opcje i z listy wybieramy Polish_CI_AS.
Docelowo poszukamy możliwości automatycznego definiowania tego parametru.
To musi być coś innego - parametr Collation mam ustawiony na Polish_CI_AS. Na tym serwerze pracuje kilka instancji SQL m.in. Optima, Płatnik.
Czy może Pan sprawdzić jakie ustawienia utworzyły się dla dla bazy pit-ów?
Może brakuje czegoś przy tworzeniu bazy i przyjmuje nieodpowiednie wartości.
Może brakuje czegoś przy tworzeniu bazy i przyjmuje nieodpowiednie wartości.
Najlepiej proszę o zrzut ekranu z ustawieniami bazy danych.
Czy jest zainstalowany SQL Native Client serwer ?