AUSTRIA PIT za 2021

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2021 rok
wla.gle

Re: AUSTRIA PIT za 2021

Post autor: wla.gle »

autor: Lilka »

A który podatek z austriackiego Lohnzettel uwzględnić: "Insgesamt einbehaltene Lohnsteuer" czy "Anrechenbare Lohnsteuer" ?

"Insgesamt einbehaltene Lohnsteuer" - całkowity potrącony podatek

Anrechenbare Lohnsteuer - zwrotny podatek od wynagrodzenia

jeśli Anrechenbare Lohnsteuer były zwrotem podatku, to wg mnie trzeba wpisać różnicę - czyli
faktycznie pobrany podatek.

Lilka

Post autor: Lilka »

Myślałam właśnie, że "Insgesamt einbehaltene Lohnsteuer" to całkowity zapłacony podatek ("einbehaltene Lohnsteuer" tłumaczy mi jako "zapłacony podatek"), tylko nie wiem właśnie co to za odliczenie, ale przy nim też jest słowo "Lohnsteuer (mit festen Sätzen)", dlatego myślałam, że to jest też jakaś część podatku i że dlatego można odliczyć w polskim PIT całość, ale sama już nie wiem...
To jest podatek z Lohnzettel tylko ze stosunku pracy, (a nie ze zwrotu podatku, którego nie było w moim przypadku w 2021 jeszcze).

rafciu1979

Post autor: rafciu1979 »

Proszę o sprawdzenie poprawności wyliczenia bo robiąc programem Pity coś mi "świeci na czerwono" błędy.
Rozliczenie osoby do 26 r.ż. Przychód z 2 x PIT-11 zwolniony do poz. 61:10021,22 zł, drugi do poz.63:9564,06 zł oraz przychód z Austrii przeliczony na zł w wys.55460,84 zł do poz.61. W PIT/ZG poz. 9:0 zł, a do poz.10:3468,53 zł. Ponadto w poz. 92 wpisuję zaliczkę pobraną w wysokości 487 zł. W ten sposób wychodzi podatek na O zł i nie trzeba stosować ulgi abolicyjnej. Po wpisaniu danych wyrzuca błąd w poz. 287b z uwagi na to,że wpisałem podatek zapłacony w PIT/Zg a nie wykazałem kwoty dochodu uzyskanego za granicą, ponieważ ten dochód ująłem w poz. 61 jako zwolniony z tutułu na ulgę. Czy ktoś coś doradzi czy jest ok i jak "pogasić" błędy i wysłać zeznanie do US.

snykwa

Post autor: snykwa »

W ZG wpisz kwotę 55460,84 w poz. 9 a w PIT-37 w poz. 67 zablokuj 0.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

W ZG wpisz kwotę 55460,84 a w PIT-37 w poz. 67 zablokuj 0.
- może najpierw zablokuj obliczania pola,
a później wypełniaj ZG - nie trzeba będzie kasować kwoty i dopiero blokować.
Wysłałem takie rozliczenie bez problemu....

Mycho

Post autor: Mycho »

Jeśli coś miałbym doradzić to aby pracować w danym roku tylko w jednym kraju czy to w Polsce czy za granicą :D

rafciu1979

Post autor: rafciu1979 »

Co to znaczy zablokuj poz. 67?. Mam do wyboru poz.67a z i poz.67b.Nie bardzo rozumiem.

Lilka

Czy rozlicza się w Polsce także otrzymany w Austrii zasiłek dla bezrobotnych, skoro w samej Austrii nie jest on opodatkowany? i jak to jest z tymi austriackimi składkami na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne? można je odliczyć, a jak tak, to pod którą pozycją na Lohnzettel można je znaleźć?
Z góry bardzo dzękuję za pomoc.

Mycho

Post autor: Mycho »

Lilka pisze:
> Czy rozlicza się w Polsce także otrzymany w Austrii zasiłek dla
> bezrobotnych, skoro w samej Austrii nie jest on opodatkowany? i jak to jest
> z tymi austriackimi składkami na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne? można
> je odliczyć, a jak tak, to pod którą pozycją na Lohnzettel można je
> znaleźć?
> Z góry bardzo dzękuję za pomoc.

Myślę że powinnaś dodać zasiłek dla bezrobotnych do swojego dochodu
Mam ten sam problem z (poz. 10 z PIT/ZG), w moim przypadku Holandia, mam jedno okienko i nie wiem czy do podatku doliczyć składki na ubezpieczenie zdrowotne (Werkgeversheffing Zorgverzekeringswet), składki na ubezpieczenie pracownicze (Totaal premies werknemersverzekeringen) i czy ta odliczona ulga podatkowa (Verrekende arbeidskorting) to też są moje podatki które bezpośrednio w postaci nadpłaty przekazał pracodawca lub zostały potrącone z pensji i z których ewentualnie mogę uzyskać zwrot.

Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen(loonheffing) 1597
Verrekende arbeidskorting 1548
Totaal premies werknemersverzekeringen 1514
Werkgeversheffing Zorgverzekeringswet 752

Pytanie brzmi jakie z tych kwot powyższych mam uwzględnić w (poz. 10 z PIT/ZG) wiem tylko że Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen(loonheffing), ale czy coś jeszcze z powyższych kwot mam uznać jako podatki? A może mam coś odliczyć od dochodu? (poz. 9 z PIT/ZG) np. składki pracownicze i ubezpieczenie? Do swojego urzędu skarbowego się nie dodzwonię bo od wielu tygodni telefonów nie odbierają, inne lokalne urzędy też, infolinia krajowa, e-pit czy to telefonicznie czy jakąkolwiek drogą elektroniczną nie ma szans przebić się do konsultanta. Informacji w sieci na ten temat nie można znaleźć w oficjalnych źródłach.

Lilka

Faktycznie ten zasiłek trzeba rozliczyć w Polsce, znalazłam Interpretację Izby Skarbowej w Katowicach odnośnie tego (jakby ktoś jeszcze był tym zainteresowany, to znajdzie ją pod tym linkiem: https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-u ... -184700076) Jest tam też informacja, że nie wpisuje się tego zasiłku do załącznika PIT-ZG, tylko do samego PIT-36, może ta informacja też się komuś jeszcze przyda ;)

A co do odliczenia tych sładek to nadal mam problemy ze znalezieniem jakiejś pewnej informacji, raz znajduję, że można, innym, że niekoniecznie... i jeszcze w austriackim Lohnzettel jest parę pozycji, które dotyczą ubezpieczenia społecznego, są przy tym jakieś odliczenia, więc też nie jestem pewna właściwej kwoty... a składki zdrowotnej, to w ogóle nie umiem na tym zlokalizować, chociaż teoretycznie znam język...

Zablokowany