PITy IPS
Re: PITy IPS
Pobierz ze strony głównej, pierwsza pozycja.
pojedyncze pliky w PITy xxxx , były super gdyż mogłem dzielić się nimi między naszymi dwoma oddziałami, w bazie SQL bez wchodzenia w VPNy, serwery jest to nierealne.
mam jeszcze nadzieję że IPS Pity 2020 powstaną gdyż strona na PITy 2020 jest aktywna !!! -proszę aby Pan autor programu się na ten temat wypowiedział.
z nadzieją na powstanie PITy 2020 pozdrawiam Pana karolPN i autora programów IPS i jego zespół
ps.
licencję na pity xxxx wykupuję co roku
karolPN pisze:
> kisiu pisze:
> > na 120% nie będzie Pity 2020 ? pytam gdyż do IPS Pity na pewno się nie
> > przekonam i chciałbym wiedzieć czy muszę szukać alternatywy.
>
> jako wieloletni użytkownik muszę się przyznać, że też na początku byłem sceptycznie
> nastawiony do nowej wersji programu, a dzisiaj wiem że ta zmiana zadziałała na
> korzyść.
> bardzo szybko idzie się przyzwyczaić do zupełnie nowego interfejsu, ale generalnie
> program nie ma wad.
> naprawdę warto dać mu szansę.
> wszystkie jest generalnie w jednym miejscu - jako właściciel biura rachunkowego
> bardzo sobie z pracownikami cenimy odświeżoną formę programu.
>
> to tak offtopic, bo też miałem kiedyś podobne odczucia i cieszę się, że się
> przełamałem - być może Tobie też się uda.
>
> a teraz pytanie do Twórców: na kiedy jest przewidywany start deklaracji 36L? jeszcze
> styczeń, czy jednak bardziej luty?
mam jeszcze nadzieję że IPS Pity 2020 powstaną gdyż strona na PITy 2020 jest aktywna !!! -proszę aby Pan autor programu się na ten temat wypowiedział.
z nadzieją na powstanie PITy 2020 pozdrawiam Pana karolPN i autora programów IPS i jego zespół
ps.
licencję na pity xxxx wykupuję co roku
karolPN pisze:
> kisiu pisze:
> > na 120% nie będzie Pity 2020 ? pytam gdyż do IPS Pity na pewno się nie
> > przekonam i chciałbym wiedzieć czy muszę szukać alternatywy.
>
> jako wieloletni użytkownik muszę się przyznać, że też na początku byłem sceptycznie
> nastawiony do nowej wersji programu, a dzisiaj wiem że ta zmiana zadziałała na
> korzyść.
> bardzo szybko idzie się przyzwyczaić do zupełnie nowego interfejsu, ale generalnie
> program nie ma wad.
> naprawdę warto dać mu szansę.
> wszystkie jest generalnie w jednym miejscu - jako właściciel biura rachunkowego
> bardzo sobie z pracownikami cenimy odświeżoną formę programu.
>
> to tak offtopic, bo też miałem kiedyś podobne odczucia i cieszę się, że się
> przełamałem - być może Tobie też się uda.
>
> a teraz pytanie do Twórców: na kiedy jest przewidywany start deklaracji 36L? jeszcze
> styczeń, czy jednak bardziej luty?
Witam, kilka problemów na początek :
- program nie wie która baza jest aktywna póki się nie wyjdzie z konfiguracji guzikiem "Zapisz" (po dodaniu bazy testowałem import)
- po zaimportowaniu PITów z poprzednich lat (Pity20XX), po zamknięciu i ponownym otwarciu program nadal widzi PITy do zaimportowania z 2017 roku i importuje 0 PITów :)
- w przypadku niestandardowej lokalizacji (PITy 20XX) muszę każde zeznanie z osobna importować ?
- czym się różni typ pliku "Importuj z PITy..." od typu "Pliki programu PITy IPS" ? W przypadku pierwszego typu pliku widzę PITy 2015 których i tak nie zaimportuję do bazy.
- fajnie by było jakby instalator od razu przy instalacji pytał czy instalacja standardowa czy zaawansowana - wolałbym od razu podłączyć bazę MS SQL zamiast zmieniać aktywną bazę, kasować niepotrzebną bazę SQLite w programie i plik PITyIPS.sdb też.
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
- program nie wie która baza jest aktywna póki się nie wyjdzie z konfiguracji guzikiem "Zapisz" (po dodaniu bazy testowałem import)
- po zaimportowaniu PITów z poprzednich lat (Pity20XX), po zamknięciu i ponownym otwarciu program nadal widzi PITy do zaimportowania z 2017 roku i importuje 0 PITów :)
- w przypadku niestandardowej lokalizacji (PITy 20XX) muszę każde zeznanie z osobna importować ?
- czym się różni typ pliku "Importuj z PITy..." od typu "Pliki programu PITy IPS" ? W przypadku pierwszego typu pliku widzę PITy 2015 których i tak nie zaimportuję do bazy.
- fajnie by było jakby instalator od razu przy instalacji pytał czy instalacja standardowa czy zaawansowana - wolałbym od razu podłączyć bazę MS SQL zamiast zmieniać aktywną bazę, kasować niepotrzebną bazę SQLite w programie i plik PITyIPS.sdb też.
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
PS. Przydało by się jakieś ujednolicenie tych klonów - stron PITów IPS:
pit.dobry.pl:
Najbardziej znanym i rozpoznawalnym programem autorstwa Marcina Konopki, a co za tym idzie – Przedsiębiorstwa Informatycznego IPS jest program do rocznych rozliczeń podatku o nazwie PITy i oznaczony numerem roku, za który składa się zeznanie podatkowe. To program z najdłuższą w Polsce tradycją w elektronicznym rozliczaniu podatków. Od wersji programu PITy 2020 (od edycji 23) producentem wersji do użytku indywidualnego jest Fundacja Nasza Szkoła.
[...]
Program aktualnie jest w przygotowaniu.
pity.pl:
Nakładem Fundacji Nasza Szkoła przygotowywany jest program PITy 2020 – bezpłatne narzędzie dla indywidualnych podatników do wypełnienia rocznego zeznania podatkowego, w którym zachęcamy do przekazania 1% należnego podatku za 2020 rok, na rzecz wybranej Organizacji Pożytku Publicznego.
[...]
Program posłuży nam od 15 lutego do 2 marca do rozliczenia ryczałtu ewidencjonowanego za rok 2020, do końca maja 2021 r. pomoże w rozliczeniu rocznego podatku dochodowego od osób fizycznych, a także do końca września 2021 r. pomoże w rozliczeniu PIT-CFC.
[...]
Program PITy 2020 jest nieodpłatny dla użytkowników indywidualnych, sporządzających własne zeznania lub bezinteresownie pomagających w rozliczeniach innym podatnikom. W zamian liczymy na wsparcie 1% dla jednej z pośród kilkunastu Organizacji Pożytku Publicznego, jakie zaprezentujemy na tej stronie i które będzie można wskazać w programie – w sekcji przeznaczonej na przekazanie jednego procenta na rzecz OPP.
A najlepsza jest strona pityips.pl:
Czy miałeś kiedyś problem z:
poprawnym odliczeniem ulgi abolicyjnej?
Nasz najnowszy program PITy IPS jest odpowiedzią
A poniżej ważny komunikat "Błąd w obliczaniu ulgi abolicyjnej za 2019 rok." :)
pit.dobry.pl:
Najbardziej znanym i rozpoznawalnym programem autorstwa Marcina Konopki, a co za tym idzie – Przedsiębiorstwa Informatycznego IPS jest program do rocznych rozliczeń podatku o nazwie PITy i oznaczony numerem roku, za który składa się zeznanie podatkowe. To program z najdłuższą w Polsce tradycją w elektronicznym rozliczaniu podatków. Od wersji programu PITy 2020 (od edycji 23) producentem wersji do użytku indywidualnego jest Fundacja Nasza Szkoła.
[...]
Program aktualnie jest w przygotowaniu.
pity.pl:
Nakładem Fundacji Nasza Szkoła przygotowywany jest program PITy 2020 – bezpłatne narzędzie dla indywidualnych podatników do wypełnienia rocznego zeznania podatkowego, w którym zachęcamy do przekazania 1% należnego podatku za 2020 rok, na rzecz wybranej Organizacji Pożytku Publicznego.
[...]
Program posłuży nam od 15 lutego do 2 marca do rozliczenia ryczałtu ewidencjonowanego za rok 2020, do końca maja 2021 r. pomoże w rozliczeniu rocznego podatku dochodowego od osób fizycznych, a także do końca września 2021 r. pomoże w rozliczeniu PIT-CFC.
[...]
Program PITy 2020 jest nieodpłatny dla użytkowników indywidualnych, sporządzających własne zeznania lub bezinteresownie pomagających w rozliczeniach innym podatnikom. W zamian liczymy na wsparcie 1% dla jednej z pośród kilkunastu Organizacji Pożytku Publicznego, jakie zaprezentujemy na tej stronie i które będzie można wskazać w programie – w sekcji przeznaczonej na przekazanie jednego procenta na rzecz OPP.
A najlepsza jest strona pityips.pl:
Czy miałeś kiedyś problem z:
poprawnym odliczeniem ulgi abolicyjnej?
Nasz najnowszy program PITy IPS jest odpowiedzią
A poniżej ważny komunikat "Błąd w obliczaniu ulgi abolicyjnej za 2019 rok." :)
PIT-28 już wypełniony waszym programem i złożony w US. Bardzo dziękuję. :)
kisiu pisze:
> pojedyncze pliky w PITy xxxx , były super gdyż mogłem dzielić się nimi między naszymi
> dwoma oddziałami, w bazie SQL bez wchodzenia w VPNy, serwery jest to nierealne.
>
Czy pliki rozliczeń *.PITy20xxNG były przesyłane e-mail'em?
Tutaj także można to robić. Jest "Eksport do pliku". Teoretycznie mogę też zamiast bazy SQL zrobić bazę tekstową tylko po co...
Najprościej użyć SQLite.
Jest jeszcze jedna opcja - przy zapisie do bazy program automatycznie robi zapis kopii rozliczenia do pliku. Taki plik można wczytać "Importuj z pliku" w drugim programie.
> pojedyncze pliky w PITy xxxx , były super gdyż mogłem dzielić się nimi między naszymi
> dwoma oddziałami, w bazie SQL bez wchodzenia w VPNy, serwery jest to nierealne.
>
Czy pliki rozliczeń *.PITy20xxNG były przesyłane e-mail'em?
Tutaj także można to robić. Jest "Eksport do pliku". Teoretycznie mogę też zamiast bazy SQL zrobić bazę tekstową tylko po co...
Najprościej użyć SQLite.
Jest jeszcze jedna opcja - przy zapisie do bazy program automatycznie robi zapis kopii rozliczenia do pliku. Taki plik można wczytać "Importuj z pliku" w drugim programie.
GDF pisze:
> Witam, kilka problemów na początek :
>
> - program nie wie która baza jest aktywna póki się nie wyjdzie z
> konfiguracji guzikiem "Zapisz" (po dodaniu bazy testowałem
> import)
> - po zaimportowaniu PITów z poprzednich lat (Pity20XX), po zamknięciu i
> ponownym otwarciu program nadal widzi PITy do zaimportowania z 2017 roku i
> importuje 0 PITów :)
> - w przypadku niestandardowej lokalizacji (PITy 20XX) muszę każde zeznanie
> z osobna importować ?
> - czym się różni typ pliku "Importuj z PITy..." od typu
> "Pliki programu PITy IPS" ? W przypadku pierwszego typu pliku
> widzę PITy 2015 których i tak nie zaimportuję do bazy.
> - fajnie by było jakby instalator od razu przy instalacji pytał czy
> instalacja standardowa czy zaawansowana - wolałbym od razu podłączyć bazę
> MS SQL zamiast zmieniać aktywną bazę, kasować niepotrzebną bazę SQLite w
> programie i plik PITyIPS.sdb też.
>
> Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
1. Zapisz - to chyba prawidłowo... Nieprawidłowe jest to, że import dał się uruchomić przed zamknięciem ustawień.
2. Pierwsze takie zgłoszenie. Nie wiem. Może jakiś plik nie daje się otworzyć ale wtedy powinna być informacja o błędzie...
3. Podobnie jak w PITY20xx. Program widział pliki tylko z jednej lokalizacji. Aby zobaczył z innej trzeba było zmienić katalog. Można to zrobić tak samo. zmienić katalog i importować ponownie.
4. Rzeczywiście zrobiłem błąd dając w spisie plików maskę *.PITy20*NG zamiast wyszczególnić poszczególne lata.
5. Pomysł zapisuję do zrealizowania.
> Witam, kilka problemów na początek :
>
> - program nie wie która baza jest aktywna póki się nie wyjdzie z
> konfiguracji guzikiem "Zapisz" (po dodaniu bazy testowałem
> import)
> - po zaimportowaniu PITów z poprzednich lat (Pity20XX), po zamknięciu i
> ponownym otwarciu program nadal widzi PITy do zaimportowania z 2017 roku i
> importuje 0 PITów :)
> - w przypadku niestandardowej lokalizacji (PITy 20XX) muszę każde zeznanie
> z osobna importować ?
> - czym się różni typ pliku "Importuj z PITy..." od typu
> "Pliki programu PITy IPS" ? W przypadku pierwszego typu pliku
> widzę PITy 2015 których i tak nie zaimportuję do bazy.
> - fajnie by było jakby instalator od razu przy instalacji pytał czy
> instalacja standardowa czy zaawansowana - wolałbym od razu podłączyć bazę
> MS SQL zamiast zmieniać aktywną bazę, kasować niepotrzebną bazę SQLite w
> programie i plik PITyIPS.sdb też.
>
> Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
1. Zapisz - to chyba prawidłowo... Nieprawidłowe jest to, że import dał się uruchomić przed zamknięciem ustawień.
2. Pierwsze takie zgłoszenie. Nie wiem. Może jakiś plik nie daje się otworzyć ale wtedy powinna być informacja o błędzie...
3. Podobnie jak w PITY20xx. Program widział pliki tylko z jednej lokalizacji. Aby zobaczył z innej trzeba było zmienić katalog. Można to zrobić tak samo. zmienić katalog i importować ponownie.
4. Rzeczywiście zrobiłem błąd dając w spisie plików maskę *.PITy20*NG zamiast wyszczególnić poszczególne lata.
5. Pomysł zapisuję do zrealizowania.
GDF pisze:
> PS. Przydało by się jakieś ujednolicenie tych klonów - stron PITów IPS:
>
Tak. Po PITy 2020 musimy dodać słowo Asystent i zmienić ikonki.
>
> A najlepsza jest strona pityips.pl:
>
> Czy miałeś kiedyś problem z:
> poprawnym odliczeniem ulgi abolicyjnej?
> Nasz najnowszy program PITy IPS jest odpowiedzią
>
> A poniżej ważny komunikat "Błąd w obliczaniu ulgi abolicyjnej za 2019
> rok." :)
Fatalnie wyszło ...
> PS. Przydało by się jakieś ujednolicenie tych klonów - stron PITów IPS:
>
Tak. Po PITy 2020 musimy dodać słowo Asystent i zmienić ikonki.
>
> A najlepsza jest strona pityips.pl:
>
> Czy miałeś kiedyś problem z:
> poprawnym odliczeniem ulgi abolicyjnej?
> Nasz najnowszy program PITy IPS jest odpowiedzią
>
> A poniżej ważny komunikat "Błąd w obliczaniu ulgi abolicyjnej za 2019
> rok." :)
Fatalnie wyszło ...
PIT28 pisze:
> PIT-28 już wypełniony waszym programem i złożony w US. Bardzo dziękuję. :)
Bardzo się cieszę.
> PIT-28 już wypełniony waszym programem i złożony w US. Bardzo dziękuję. :)
Bardzo się cieszę.
Cóż, ja także przyłączam się do "utyskiwań" odnośnie do zaprzestania kontynuacji "starego" PITy XXXX. Głównym problemem dla nieprofesjonalistów "zmuszonych" się przesiąść na nowy Pity IPS, nie jest, jak mi się wydaje, konieczność przyzwyczajenia się do jego obsługi, lecz właśnie ograniczenie "do 3 zeznań". Tak jak w moim przypadku jest to zazwyczaj 5 (ja, rodzice, partner)... oczywiście, można kombinować i instalować na różnych członków rodziny... lecz to kłopot.
Dlaczego nie poszukać innego? W moim przypadku to kwestia zaufania, budowanego przez lata. Wolałbym zostać przy IPS.
I tutaj prośba do Autora @M.K. - proszę rozważyć, jeżeli ta "3" jest ostrym ograniczeniem, możliwość zaoferowania licencji "nieprofesjonalnej" na np. max. 5 czy 10 rozliczeń. Teraz musiałbym zapłacić kilka stów, aby zwiększyć "3" do 5-6:))) Natomiast chętne wydałbym kilkanaście-kilkadziesiąt pln abym nie musiał szukać alternatywy, a mógłbym zrobić swoje roczne 5-6 pitów.
Pozdrawiam,
Z.
Dlaczego nie poszukać innego? W moim przypadku to kwestia zaufania, budowanego przez lata. Wolałbym zostać przy IPS.
I tutaj prośba do Autora @M.K. - proszę rozważyć, jeżeli ta "3" jest ostrym ograniczeniem, możliwość zaoferowania licencji "nieprofesjonalnej" na np. max. 5 czy 10 rozliczeń. Teraz musiałbym zapłacić kilka stów, aby zwiększyć "3" do 5-6:))) Natomiast chętne wydałbym kilkanaście-kilkadziesiąt pln abym nie musiał szukać alternatywy, a mógłbym zrobić swoje roczne 5-6 pitów.
Pozdrawiam,
Z.