Korekta PIT 36 i załącznik ZG
Re: Korekta PIT 36 i załącznik ZG
Rozliczanie dochodów zagranicznych.
30 % diety można odliczyć od dochodów zagranicznych, wysokość diety zależy od kraju.
Z NL metodą rozliczenia jest metoda ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO,
polega to na tym, że podatek zapłacony w NL odliczamy w proporcji udziału dochodu
uzyskanego w NL do całości dochodu w danym roku.
Podatek z NL jest właśnie wyliczany jako możliwy do odliczenia wg tej proporcji.
Jeśli nie ma dochodów z PL to wtedy jest odliczenie 100% podatku zapłaconego za granicą, a ew niedopłatę
likwiduje ULGA ABOLICYJNA i rozliczenie jest na 0,00.
Tak w bardzo dużym skrócie.....
O rozliczaniu dochodów zagranicznych można poczytać na stronie MF lub w pomocy programu IPS.
30 % diety można odliczyć od dochodów zagranicznych, wysokość diety zależy od kraju.
Z NL metodą rozliczenia jest metoda ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO,
polega to na tym, że podatek zapłacony w NL odliczamy w proporcji udziału dochodu
uzyskanego w NL do całości dochodu w danym roku.
Podatek z NL jest właśnie wyliczany jako możliwy do odliczenia wg tej proporcji.
Jeśli nie ma dochodów z PL to wtedy jest odliczenie 100% podatku zapłaconego za granicą, a ew niedopłatę
likwiduje ULGA ABOLICYJNA i rozliczenie jest na 0,00.
Tak w bardzo dużym skrócie.....
O rozliczaniu dochodów zagranicznych można poczytać na stronie MF lub w pomocy programu IPS.
Odsetki na dzień 20.12.2019
od 51 zł (od 2017.05.01 do 2019.12.20)= 11 zł
Od 279 zł (od 2017.07.27 do 2019.12.20)= 54 zł
Razem odsetek 11+54=65 zł.
Suma do zapłacenia= 330 + 65 = 395 zł.
Wla.gle sprawdź jeśli możesz.
od 51 zł (od 2017.05.01 do 2019.12.20)= 11 zł
Od 279 zł (od 2017.07.27 do 2019.12.20)= 54 zł
Razem odsetek 11+54=65 zł.
Suma do zapłacenia= 330 + 65 = 395 zł.
Wla.gle sprawdź jeśli możesz.
Ahoj snykwa :)
U mnie też tak wychodzi....
Ja jednak uzgadniam sobie zawsze kwotę z księgowością US-a.....
U mnie też tak wychodzi....
Ja jednak uzgadniam sobie zawsze kwotę z księgowością US-a.....
Ahoj Wla.gle.
Najwłaściwsze byłoby uzgodnić to z US ale lazarek92 pisze, że nie mieszka w swojej miejscowości. Właściwie to można chyba zadzwonić i uzgodnić. Tylko nie wiem jak to będzie z telefonem przy wszechobecnym RODO, czy będą chcieli to uzgodnić w ten sposób.
Najwłaściwsze byłoby uzgodnić to z US ale lazarek92 pisze, że nie mieszka w swojej miejscowości. Właściwie to można chyba zadzwonić i uzgodnić. Tylko nie wiem jak to będzie z telefonem przy wszechobecnym RODO, czy będą chcieli to uzgodnić w ten sposób.
Nigdy nie było problemu.
P. księgowa b. uprzejma, czekałem chwilę na telefonie i dostawałem kwotę....
P. księgowa b. uprzejma, czekałem chwilę na telefonie i dostawałem kwotę....
czy jest szansa odroczyć jakoś tę płatność ? powiedzmy zeby zapłacic to 10 lutego ?
Wg mnie...
Złóż rozliczenie papierowo.
Uzgodnij z księgowością wysokość i termin zapłaty podatku/jak pisałem wyżej/ lub napisz prośbę o odroczenie płatności.
Po 01-01-2020r - możesz wygenerować sobie MIKRORACHUNEK, na który wpłacisz należności,
można go wygenerować ze strony MF z każdego miejsca i sprzętu np. z telefonu, tabletu, laptopa.
Po prostu będziesz miał większą kwotę do zapłaty /odsetki/.
Złóż rozliczenie papierowo.
Uzgodnij z księgowością wysokość i termin zapłaty podatku/jak pisałem wyżej/ lub napisz prośbę o odroczenie płatności.
Po 01-01-2020r - możesz wygenerować sobie MIKRORACHUNEK, na który wpłacisz należności,
można go wygenerować ze strony MF z każdego miejsca i sprzętu np. z telefonu, tabletu, laptopa.
Po prostu będziesz miał większą kwotę do zapłaty /odsetki/.
Zapłaciłbyś 3 zł więcej odsetek (liczyłem na dzień 2020.02.14). Łącznie 398 zł.
Witam :) dziekuje jeszcze raz za pomoc. Mam troche problemow finansowych i napisalem do US pismo o o rozlozenie w czasie. Wyslali mi jakies oswiadczenie majatkowe i jakies inne druki o nieruchomosciach. To normalne ???
I do kiedy generalnie mam czas na zaplate tego ?