Przychody Holandia

Enia

Przychody Holandia

Post autor: Enia »

Zapytam ponownie, może ktoś się orientuj lub miał taką sytuację...
Jeden pracodawca w Holandii "Contrain...." wystawia trzy informacje:

1. Holenderska deklaracja są pozycje:
Heffingsliin - 9606 Euro
Loonheffing - 315
Arbeidskorting - 129
Loon Zvw - 9 606 Euro
Loondagen - 113,00
Loonuren - (-1,00)

2 . do tego PIT-11 z pracy w Holandii od tego samego pracodawcy
Przychód 31407,18 pln
Koszty...778,75
dochód 30628,43
zaliczki nie ma.
Skł. społecz. 2574,32
zdrowotne 1251,55

3. i wyjaśnienie dodatkowe zestawienia informacji PIT-11 :
Ogólna kwota przychodu wykazana w polu 25 informacji PIT-11 równa jest 31407,18 zł;

przychód z tytułu zadań w Holandii, od którego nie pobrano zaliczek na polski podatek doch. 30964,50 zł (i że tę kwotę nalezy wykazać w polu nr 9 deklaracji ZG)

Podatek dochodowy zapłacony w Holandii 314,48 euro, równowartośc tej kwoty w pln 1313,42 zł (i że należy wykazać w polu nr 10 ZG)

Czy do PIT-36 w tym przypadku biorę jedynie kwoty z PIT-11 i kwoty z informacji do tego pitu , które przenosze do ZG???? To co to będzie w takim razie w wersji pierwszej po Holendersku???

snykwa

Re: Przychody Holandia

Post autor: snykwa »

Jeśli to by było tak jak na razie rozumie, że dochody z PIT-11 należy wpisać jako normalne dochody do PIT-36 a te zaznaczone ( które są podane gdzie wpisać poz.9 i 10 do PIT/ZG) z rozliczenia holenderskiego do PIT/ZG to podatek wyszedłby 7502 zł. Wszystko przez to, że nie ma zaliczek od PIT-11.
Stosując ulgę abolicyjną w wysokości 3968 zł (różnica między rozliczeniem z proporcją a progresywnym) wyszłoby 3534 zł do zapłaty. Wszystko pod warunkiem, że dobrze to zrozumiałem. Chyba, że ten PIT-11 to tylko informacja i nie należy go wpisywać (oprócz składek na zus). Czech i wia.gle co o tym myślicie.
Enia spójrz na PW.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 08:41 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.

snykwa

Rozpatrując tą drugą sytuację ( o nie wpisywaniu PIT-11 oprócz składek ), podatek wyszedłby 1989 zł. Stosując ulgę abolicyjną wyszło by na 0.
Wia. gle i Czech jakie jest Wasze zdanie na te możliwości?

Edit: ten post powyżej to tylko rozważanie bo z Waszych odpowiedzi przynajmniej ja zrozumiałem, że nie powinno uwzględniać się PIT-11 oprócz składek na ZUS (chyba, że źle zrozumiałem).

snykwa

Oprócz Jaarodgaaf podatnik dostał wystawiony PIT-11 taki jak otrzymuje się u nas do rozliczenia z kwotami, które wyżej Enia wykazała.

Informacja do tego PIT-11 jest następująca:
Ogólna kwota przychodu wykazana w polu 25 informacji PIT-11 równa jest 31407,18 zł;

przychód z tytułu zadań w Holandii, od którego nie pobrano zaliczek na polski podatek doch. 30964,50 zł (i że tę kwotę nalezy wykazać w polu nr 9 deklaracji ZG)

Kwota tego przychodu zawiera się w przychodzie wykazanym w PIT-11.

Podatek dochodowy zapłacony w Holandii 314,48 euro, równowartośc tej kwoty w pln 1313,42 zł (i że należy wykazać w polu nr 10 ZG)

Pytanie jest następujące: Czy wykazywać w zeznaniu PIT-11 czy tylko te dwie kwoty 30964,50 poz. 9 PIT/ZG i 1313,42 poz.10 PIT/ZG?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Do snykwa:

Strasznie poganiasz - Enia miała jeszcze dopytać o szczegóły, ale w tym temacie pojawia się nazwa firmy - Contrain.
Poszperałem trochę i okazuje się, że jest to firma organizująca wyjazdy do pracy za granicę, na mająca za granicą żadnej siedziby, oddziału.

Jeśli by tak było i okres pracy tego pracownika był ponad 183 dni - prawdopodobnie było to już wiadome przy angażowaniu pracownika - to firma nie odprowadzała podatku w Polsce od pierwszego dnia - można tak robić już od 2007r /wcześniej nie było można/.

Ten niby Jaaropgaaf to chyba wykaz do holenderskiego fiskusa, są tam godziny, dochód, stawka godzinowa.
Do polskiego fiskusa trafi PIT-11 i z niego trzeba rozliczyć dochody uwzględniając zapłacony za granicą podatek, polskie składki społeczne i zdrowotne.

Obowiązkiem pracodawcy jest odliczenie diet i zwolnień - więc te dane są do wpisania do zeznania podatkowego do US w Polsce.

Oczywiście rozliczenie wg metody UPO - odliczenie proporcjonalne z uwzględnieniem ew. ulgi abolicyjnej.

Kwotowo nie sprawdzam - po prostu brak mi czasu - kontrola w pracy, masakra.

Zaznaczam, że to są tylko moje przemyślenia - mam nadzieję, że może coś pomogłem :-).

Może jeszcze ktoś inny ........

snykwa

Wia.gle tak też się domyślam. Jedno mnie tylko nurtuje. Czy ten PIT-11 można rozliczyć na PIT/ZG tak jak podano w instrukcji do niego z tej firmy. A składki oczywiście w PIT-36.
Na tej instrukcji jest ujęte, że cytuję "Kwota tego przychodu zawiera się w przychodzie wykazanym w PIT-11".
Chodzi mi o proste określenie "to wpisać tu a to wpisać tu".
Przyznam, że po raz pierwszy coś takiego widziałem.
I przepraszam, że "poganiałem"

Enia

Post autor: Enia »

Do snykwa i wla.gle. To ja przepraszam, to ponaglanie raczej wyszło z mojej strony, (hmm...niecierpliwa kobita...) ale z drugiej strony też ciekawość jak to w końcu ując do rozliczenia. Jeśli mogę jeszcze nadużyć Waszej wiedzy, to .... czekam na dalszą pomoc.... i spokojnie... nie spieszcie się (-:

Czech

Post autor: Czech »

Wydaje mi się, że wyjaśnienie jak wypełnić PIT-36 sama podałaś w pierwszym poście.
Przychody podane w 1.Holenderskiej deklaracji podane są tylko informacyjnie i zostały przeliczone na PLN przez firmę i podane w PIT-11.

Czyli przepisujemy dane z PIT-11 a pozostałe dane zgodnie z informacją do ZG 9 i 10
Oczywiście nie zapominamy o uldze abolicyjnej - czyli PIT\O.

Jeszcze zagadka z brakiem zaliczki - art.32 ust.6 PODF :

Zakład pracy nie pobiera zaliczek na podatek dochodowy od dochodów uzyskanych przez pracownika z pracy wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pod warunkiem że dochody te podlegają lub będą podlegać opodatkowaniu poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Na wniosek podatnika zakład pracy pobiera zaliczki na podatek dochodowy, stosownie do przepisów ust. 1-5, z uwzględnieniem art. 27 ust. 9 i 9a.
a wniosku pewnie nie było i wszystko jasne ...

snykwa

Dobra Czech tak też to na początku rozumiałem. Ale po przeczytaniu wyjaśnienia do PIT-11 przysłanego przez firmę:
"Ogólna kwota przychodu wykazana w polu 25 informacji PIT-11 równa jest 31407,18 zł;

Kwota tego przychodu zawiera się w przychodzie wykazanym w PIT-11."

Jeszcze raz "kwota tego przychodu zawiera się w przychodzie wykazanym w PIT-11".

Jeśli wykażemy przychody z PIT-11 i przychody z informacji do PIT/ZG to przychód przekroczy 60 tyś.
A w informacji podano, że to 30964,50 jest zawarte w tym 31407,18 w PIT-11.
No chyba, że ja to źle rozumiem.

Czech i wia.gle macie większe doświadczenie dlatego głównie Was pytam.

Do Enia - czy jesteś w stanie się dowiedzieć ile ta osoba zarobiła w tej Holandii? Chodzi mi o to czy to będzie 30 tyś. czy 60 tyś.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2015, o 08:37 przez snykwa, łącznie zmieniany 2 razy.

snykwa

I jeszcze jedno bo już się całkowicie chyba pogubiłem. Taki dzień dzisiaj czy co.
Czy PIT-11 wystawiony za pracę w Holandii wpisujemy do PIT-36 czy do PIT/ZG?

Zablokowany