RYCZAŁT

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2021 rok
Ewa P 1969

RYCZAŁT

Post autor: Ewa P 1969 »

Mąż przez poł roku pracował .dostał pit 11. Od lipca prowadzi działalność na na ryczałcie.
Czy możemy rozliczyć się razem , ja nie mam dochodu. Proszę o pomoc.

snykwa

Re: RYCZAŁT

Post autor: snykwa »

Ryczałt wyklucza wspólne rozliczenie.
...Podobnie jak w przypadku opodatkowania podatkiem liniowym, przedsiębiorca korzystający z ryczałtu ewidencjonowanego nie może rozliczać się razem z małżonkiem. Z prawa do wspólnego rozliczenia z małżonkiem nie mogą skorzystać także przedsiębiorcy, którzy byli opodatkowani ryczałtem przez część roku.....

Ewa P 1969

Post autor: Ewa P 1969 »

dziękuję bardzo. Tak myślałam ale chciałam się upewnić

KATI

Post autor: KATI »

podobna sytuacja
cały rok 2022 emeryt prowadzący działalność rozliczającej się na ewidencja ryczałtu(działalność zlikwidowana od 01-01-2023 )Pit z zus emerytura , no i JDG ryczałt czy może rozliczyć się wspólnie z żoną ? wg mnie powinien rozliczyć się na PIT 28 - ryczałt i emerytura PIT 37 i żona osobno czy dobrze myślę ? jeśli nie to proszę mnie poprawić

ratatik

Post autor: ratatik »

Emerytowi prowadzącemu działalność gospodarczą przysługuje zarówno ryczałt (działalność zlikwidowana od 01.01.2023 r.), jak i renta z ubezpieczenia społecznego. W zależności od indywidualnych okoliczności i potrzeb może zdecydować się na rozliczanie z PIT 28 - ryczałt lub PIT 37 - emerytura.

Jeśli emeryt zdecyduje się na rozliczanie PIT 28 – ryczałt, to zrobi to w jednej wpłacie, bez angażowania innych stron, np. jego żony. Ta opcja pozwala uzyskać natychmiastowy dostęp do środków. Jednak z drugiej strony ta opcja nie zapewnia długoterminowej stabilności finansowej w porównaniu z tym, co mógłby uzyskać, gdyby wybrał plan emerytalny w ramach Pit 37, który zapewnia regularne dochody przez dłuższy czas, zapewniając w ten sposób większe bezpieczeństwo finansowe na przyszłe lata emerytalne. .

Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki razem, uważam, że rozliczanie się osobno z każdym planem zapewni maksymalne korzyści zarówno krótkoterminowe, jak i długoterminowe, dlatego uważam, że rezygnacja z JDG Ryczałt wraz z Żoną jest tutaj najlepszym rozwiązaniem.

Polecam moją stronę: https://pracowniaa.pl/bezowy-kolor-scian-z-czym-laczyc/

Zablokowany