PIT-28 błędne koło
PIT-28 błędne koło
Ktoś doradzi, jak toto w tym roku rozliczyć?
Składam jutro PIt-28, wpłaciłem do tej pory zaliczki za 1-11.2022 i takie wpisuję w pozycje 238-248 (nie obliczyłem, ani nie wpłaciłem jeszcze zaliczki za grudzień - mam przecież czas do 28 lutego - w polu 249 mam 0) - wychodzi mi z PIT zatem kwota do zapłaty. powiedzmy 100zł. Wpłacam ją wpisując w druczku tytułem PIT-28.
Ale... do końca miesiąca musze wpłacić jeszcze zaliczkę za grudzień (100zł) (mam przecież taki obowiązek, rozliczenie mnie z tego obowiązku nie zwalnia) więc wpłacam 28.02 i w polu tytułem wpisuje PPE.
Więc mam nadpłatę 100zł.. i co? korekta PIT-28??
Z.
Składam jutro PIt-28, wpłaciłem do tej pory zaliczki za 1-11.2022 i takie wpisuję w pozycje 238-248 (nie obliczyłem, ani nie wpłaciłem jeszcze zaliczki za grudzień - mam przecież czas do 28 lutego - w polu 249 mam 0) - wychodzi mi z PIT zatem kwota do zapłaty. powiedzmy 100zł. Wpłacam ją wpisując w druczku tytułem PIT-28.
Ale... do końca miesiąca musze wpłacić jeszcze zaliczkę za grudzień (100zł) (mam przecież taki obowiązek, rozliczenie mnie z tego obowiązku nie zwalnia) więc wpłacam 28.02 i w polu tytułem wpisuje PPE.
Z.
Re: PIT-28 błędne koło
Wpisz w poz.249 to co wychodzi za grudzień - podobnie jak za inne miesiące. Jeżeli podatek obliczony z sumy rocznej przychodów jest równy poszczególnym zaliczkom miesięcznym to do zapłaty wychodzi 0. Nie możesz w pozycji 249 mieć zera. Chyba że nie było przychodu.
PIT-28 za 2021r miał rubryk za 11 m-cy.
Za rok 2022 ma ich 12 włącznie z grudniem.
W cz Q z objaśnienia...
. RYCZAŁT OBLICZONY I WYKAZANY W EWIDENCJI PRZYCHODÓW W POSZCZEGÓLNYCH
MIESIĄCACH (KWARTAŁACH), A TAKŻE OBLICZONY PRZEZ PODATNIKA, O KTÓRYM
MOWA W ART. 15 UST. 3 USTAWY
...obliczony w ewidencji i taki trzeba wpisać.
Natomiast ryczałt zapłacony jest w poz. 235.
Będzie wynikać z niej nadpłata/lub niedopłata podatku.
Za rok 2022 ma ich 12 włącznie z grudniem.
W cz Q z objaśnienia...
. RYCZAŁT OBLICZONY I WYKAZANY W EWIDENCJI PRZYCHODÓW W POSZCZEGÓLNYCH
MIESIĄCACH (KWARTAŁACH), A TAKŻE OBLICZONY PRZEZ PODATNIKA, O KTÓRYM
MOWA W ART. 15 UST. 3 USTAWY
...obliczony w ewidencji i taki trzeba wpisać.
Natomiast ryczałt zapłacony jest w poz. 235.
Będzie wynikać z niej nadpłata/lub niedopłata podatku.
@zdzisław, w polach 238 do 248 wpisujesz wyliczony ryczałt za miesiące 01 - 11.2022 (zgodnie z wpisami do ewidencji), w polu 249 wpisujesz obliczony ryczałt za grudzień 2022, klikając w pole 235 zaznaczasz w podpolu 235a kwadrat "Nie" i wpisujesz faktycznie zapłacony ryczałt w 2022 roku, w pozycji 236 wskoczy Ci ile masz do zapłaty żeby rozliczyć 2022 rok lub w polu 237 wskaże Ci ile masz nadpłaty.
Podsumowując - filozofia w PIT-28 za 2022 się zmieniła - w porównaniu z 2021. Pierwsze wpłacasz zaliczkę za grudzień, wpisujesz ją w 249 a dopiero potem wyliczasz podatek.
Nie do końca tak, nic nie trzeba wpłacać, wpisać wyliczony ryczałt za grudzień już tak, zaznaczamy wtedy kwadrat "Nie" jak napisałem wyżej, wpisujemy faktycznie zapłacony ryczałt i wyliczy nam ile jest do zapłaty.
Natomiast jak ktoś się pośpieszył i zapłacił za grudzień przed sporządzeniem zeznania to śmiało może zaznaczyć w podpolu 235a kwadrat "Tak" i z automatu przeniesie sumę tego co wpisane w pola 238 - 249 jednocześnie w polach 236 i 237 wskaże czy mamy ryczałt do zapłaty, czy jest nadpłata.
Natomiast jak ktoś się pośpieszył i zapłacił za grudzień przed sporządzeniem zeznania to śmiało może zaznaczyć w podpolu 235a kwadrat "Tak" i z automatu przeniesie sumę tego co wpisane w pola 238 - 249 jednocześnie w polach 236 i 237 wskaże czy mamy ryczałt do zapłaty, czy jest nadpłata.
Dzięki za wyjaśnienia, więc mam tak:
Składam jutro PIt-28, wpłaciłem do tej pory zaliczki za 1-11.2022 i takie wpisuję w pozycje 238-248, natomiast w polu 249 obliczoną za 12.2022 (100zł), chociaż jeszcze nie zapłaconą zaliczkę - oczywiście w polu 235 wpisuję sumę zaliczek >>wpłaconych<< a więc 1-11.2022 - wychodzi mi w PIT zatem kwota do zapłaty, 100zł. Wpłacam ją wpisując w druczku tytułem PIT-28.
Dalej błędne koło
Z.
Składam jutro PIt-28, wpłaciłem do tej pory zaliczki za 1-11.2022 i takie wpisuję w pozycje 238-248, natomiast w polu 249 obliczoną za 12.2022 (100zł), chociaż jeszcze nie zapłaconą zaliczkę - oczywiście w polu 235 wpisuję sumę zaliczek >>wpłaconych<< a więc 1-11.2022 - wychodzi mi w PIT zatem kwota do zapłaty, 100zł. Wpłacam ją wpisując w druczku tytułem PIT-28.
Dalej błędne koło
Z.
"Więc mam nadpłatę 100zł.. i co? korekta PIT-28??"
Wpłacasz tylko raz, to co wychodzi z zeznania podatkowego, o jakiej nadpłacie piszesz ?
Wpłacasz tylko raz, to co wychodzi z zeznania podatkowego, o jakiej nadpłacie piszesz ?
zdzislaw pisze:
oczywiście w polu 235 wpisuję sumę zaliczek
> >>wpłaconych<< a więc 1-11.2022
w poz.235 wpisujesz wpłacony ryczał - czyli 1-12 - grudniowa zaliczkę wpisujesz jak wpłaconą chociaż jej jeszcze nie wpłaciłeś.
Jeżeli nie zdążysz wpłacić zaliczki grudniowej w terminie - czyli do końca lutego - to wtedy dopiero mamy błędne koło bowiem zaliczka po terminie będzie "nadpłatą"
Na marginesie - zmiana w 2022 sposobu rozliczenia PIT-28 jest jedną z niewielu, która może być potraktowana na "plus" w tym bałaganie.
oczywiście w polu 235 wpisuję sumę zaliczek
> >>wpłaconych<< a więc 1-11.2022
w poz.235 wpisujesz wpłacony ryczał - czyli 1-12 - grudniowa zaliczkę wpisujesz jak wpłaconą chociaż jej jeszcze nie wpłaciłeś.
Jeżeli nie zdążysz wpłacić zaliczki grudniowej w terminie - czyli do końca lutego - to wtedy dopiero mamy błędne koło bowiem zaliczka po terminie będzie "nadpłatą"
Na marginesie - zmiana w 2022 sposobu rozliczenia PIT-28 jest jedną z niewielu, która może być potraktowana na "plus" w tym bałaganie.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2023, o 22:41 przez Czech, łącznie zmieniany 1 raz.
"w poz.235 wpisujesz wpłacony ryczał - czyli 1-12 - grudniowa zaliczkę wpisujesz jak wpłaconą chociaż jej jeszcze nie wpłaciłeś."
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić, jeżeli zrobi jak piszesz to ryczałt do zapłaty w pozycji wyjdzie mu "O"
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić, jeżeli zrobi jak piszesz to ryczałt do zapłaty w pozycji wyjdzie mu "O"
Ostatnio zmieniony 15 lut 2023, o 22:43 przez markus, łącznie zmieniany 1 raz.