limit dochodów do ulgi prorodzinnej
limit dochodów do ulgi prorodzinnej
Robię rozliczenie znajomych małżonków których dochody łączne przekraczają 112 tys zł więc ulga na jedno dziecko im nie przysługuje.
Znajomi podali mi kopie zeznań za 2022 rok
Wtedy rozliczyli się osobno z uwagi na ulgę dla klasy średniej u męża i ktoś kto im to wypełniał wpisał u małżonki ulgę na jedno dziecko pomimo tego że w sumie przekroczyli limit 112 tys zł
Może było tak, że ktoś sugerował się tym że małżonka indywidualnie nie przekroczyła 56 tys zł
I teraz moje wątpliwości: czy Urząd Skarbowy nie sprawdził w żaden sposób że oboje łącznie przekroczyli limit i czy możliwe jest że to w ogóle nie będzie nigdy zweryfikowane i po prosu "się uda" ?
Znajomi podali mi kopie zeznań za 2022 rok
Wtedy rozliczyli się osobno z uwagi na ulgę dla klasy średniej u męża i ktoś kto im to wypełniał wpisał u małżonki ulgę na jedno dziecko pomimo tego że w sumie przekroczyli limit 112 tys zł
Może było tak, że ktoś sugerował się tym że małżonka indywidualnie nie przekroczyła 56 tys zł
I teraz moje wątpliwości: czy Urząd Skarbowy nie sprawdził w żaden sposób że oboje łącznie przekroczyli limit i czy możliwe jest że to w ogóle nie będzie nigdy zweryfikowane i po prosu "się uda" ?
Re: limit dochodów do ulgi prorodzinnej
Może to jednak się nie uda...,
a odsetki rosną
a odsetki rosną
US ma aż 5 lat na weryfikację zeznań. Będzie przykro jak za 3 czy 4 lata trzeba będzie się tłumaczyć, korygować zeznanie i zwrócić kasę do US.
.....dochody łączne przekraczają 112 tys zł więc ulga na jedno dziecko im nie przysługuje.
Od rozliczeń za rok 2023 jest wyjątek....
- ulga przysługuje niezależnie od dochodów jeśli dziecko ma Orzeczenie o niepełnosprawności.
Od rozliczeń za rok 2023 jest wyjątek....
- ulga przysługuje niezależnie od dochodów jeśli dziecko ma Orzeczenie o niepełnosprawności.
Dzięki za odpowiedzi
Trzeba będzie zrobić korektę i szybciutko oddać wszystko (dziecko nie ma orzeczenia)
Trzeba będzie zrobić korektę i szybciutko oddać wszystko (dziecko nie ma orzeczenia)
Mam jeszcze jedno pytanie: może ktoś orientuje się ile mogą wynosić odsetki od kwoty 1100 zł otrzymanej mniej więcej rok temu gdyby miała być zwrócona?
Zdaję sobie sprawę że dokładną kwotę należy wyliczyć od dnia otrzymania zwrotu za 2022 rok do dnia zrobienia przelewu ale na początek chciałbym wiedzieć czego się w ogóle spodziewać.
Zdaję sobie sprawę że dokładną kwotę należy wyliczyć od dnia otrzymania zwrotu za 2022 rok do dnia zrobienia przelewu ale na początek chciałbym wiedzieć czego się w ogóle spodziewać.
Wg kalkulatora odsetek za okres od 15-03-2023 do 16-03-2024 r.
Razem odsetek do zapłaty:
171,35
Po zaokrągleniu do pełnych złotych:
171,00
Kwota zaległości podatkowej:
1 100,00
Razem do zapłaty:
1 271,00
Razem odsetek do zapłaty:
171,35
Po zaokrągleniu do pełnych złotych:
171,00
Kwota zaległości podatkowej:
1 100,00
Razem do zapłaty:
1 271,00
Spodziewałem się chyba wyższej kwoty a to nie jest źle...
Wielkie dzięki wla.gle
Wielkie dzięki wla.gle
A taka sytuacja. Brak małżeństwa, ale dziecko wychowywane razem
Pan - dochód 100 000
Pani - dochód 40 000
Czy można u pani skorzystać z ULGI skoro nie przekroczyła 56 000? Czy też trzeba patrzec na ich oboje i limit 112 000?
Pan - dochód 100 000
Pani - dochód 40 000
Czy można u pani skorzystać z ULGI skoro nie przekroczyła 56 000? Czy też trzeba patrzec na ich oboje i limit 112 000?
Pani może.