Witam!
Od lat używam do rozliczania podatku programu PITy Asystent. Moje pytanie dotyczy wersji 2024.
W roku 2024, w lutym, przeniosłem się z Polski do Irlandii. Przez większość roku mieszkałem w Dublinie, więc moją rezydencją podatkową jest Irlandia; mam certyfikat rezydencji w PDF. Aby rozliczyć podatek za 2024, powinienem załączyć ten certyfikat rezydencji do zeznania. Nie mam pojęcia, jak to zrobić.
Rozliczam się wspólnie z żoną, która póki co mieszka jeszcze w Polsce. Mamy wypełniony formularz PIT-36 wspólny, z załącznikiem PIT/ZG dla mnie (tego załącznika nie jestem pewien, czy jest potrzebny, ale usunąć go to nie problem). Mogę zaznaczyć kwadrat 8 (ja jestem jako małżonek), w polu 520 mogę wpisać liczbę załączonych certyfikatów rezydencji, ale za Chiny Ludowe nie potrafię znaleźć opcji faktycznego załączenia certyfikatu.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Certyfikat rezydencji
Re: Certyfikat rezydencji
Naprawdę? Proste, konkretne pytanie techniczne, i zero odpowiedzi przez ponad tydzień?
Nie pytam o sposób rozliczenia. Nie chcę porad podatkowych. Pytam, jak załączyć certyfikat rezydencji do zeznania podatkowego. Tyle.
Odpowiedź "Nie da się" też zaakceptuję.
Nie pytam o sposób rozliczenia. Nie chcę porad podatkowych. Pytam, jak załączyć certyfikat rezydencji do zeznania podatkowego. Tyle.
Odpowiedź "Nie da się" też zaakceptuję.
Przepraszam.
Certyfikatu rezydencji nie przewidziano w wysyłce do e-deklaracji. Sprawdzę to jeszcze.
Certyfikatu rezydencji nie przewidziano w wysyłce do e-deklaracji. Sprawdzę to jeszcze.
Certyfikat rezydencji można wysłać przez e-US jako dokument.
Nie ma możliwości dołączenia załącznika certyfikatu rezydencji do zeznania. Nie przewidziano tego w e-Deklaracjach.
Jest natomiast osobno jak napisał wla.gle.
Jest natomiast osobno jak napisał wla.gle.