Czy jest opcja, żeby zablokować hasłem możliwość otwarcia pliku z pitem?
Jeżeli nie to bardzo proszę wziąć pod uwagę taka funkcjonalność. Chodzi o blokad e otwarcia wskazanego PITa i zabezpieczenie go hasłem.
Budowa bazy danych w programie jest taka że pracownicy Biur mają dostęp do wszystkich zeznań, chodzi mi o to żeby operator mógł wybrać niektóre pity do których pracownik nie powinien mieć dostępu.
IPS Pity Blokowanie otwarcia pitu/bazy hasłem
-
Re: IPS Pity Blokowanie otwarcia pitu/bazy hasłem
Proszę o podpowiedź, propozycje rozwiązania - co zrobić gdy ktoś zapomni hasła?
-
:) Dobre pytanie
Chodzi mi o to żeby to bardziej była opcja, jak ktoś nie chce korzystać to nie musi.
Myślę że po sporządzeniu PIT każdy generuje sobie do PDF kopie i archiwizuje we własnym zakresie. Jednak PITy i tak zostają w bazie danych więc każdy ma do nich dostęp.
Zamysł mój jest taki, że w Biurze Rachunkowym jest wspólna baza danych wszystkich klientów. Jednak swój PIT jako właściciel też generuję w programie PITY IPS a niekoniecznie chciałbym aby pracownicy widzieli wszystkie dane o przychodach/kosztach swojego pracodawcy :)
Edit.
Kiedyś w jakimś programie spotkałem się z taką funkcjonalnością, że przy tworzeniu hasła wpisywało się także "podpowiedź" w przypadku gdyby ktoś zapomniał np. Nazwa kota, Ulubiona książka, itp td. może coś takiego dla zapominalskich ?
Chodzi mi o to żeby to bardziej była opcja, jak ktoś nie chce korzystać to nie musi.
Myślę że po sporządzeniu PIT każdy generuje sobie do PDF kopie i archiwizuje we własnym zakresie. Jednak PITy i tak zostają w bazie danych więc każdy ma do nich dostęp.
Zamysł mój jest taki, że w Biurze Rachunkowym jest wspólna baza danych wszystkich klientów. Jednak swój PIT jako właściciel też generuję w programie PITY IPS a niekoniecznie chciałbym aby pracownicy widzieli wszystkie dane o przychodach/kosztach swojego pracodawcy :)
Edit.
Kiedyś w jakimś programie spotkałem się z taką funkcjonalnością, że przy tworzeniu hasła wpisywało się także "podpowiedź" w przypadku gdyby ktoś zapomniał np. Nazwa kota, Ulubiona książka, itp td. może coś takiego dla zapominalskich ?
może utworzenie dla 'swoich' pitów osobnej bazy załatwi problem, wystarczy raz w roku odpowiednią ustawić jaką aktywną
Tak, to dla takich przypadków jest rozwiązanie. Osobna baza w lokalnym SQLite.
Nad hasłami, uprawnieniami myślę już od jakiegoś czasu. Chciałbym to rozwiązać tak aby było nieprzymuszone, a jeśli ktoś będzie korzystał to aby nie przysparzało kłopotu i było bezpieczne.